The efects of institutional inverstors on the development of capital markets: Evidence from Turkey - Kutlu, Özlem (My University, 2009)
Kurumsal Yatırımcılar Gelişmekte olan Piyasalar Piyasa Değeri Panel Veri Analizi ÖZET Kurumsal Yatırımcılar, gelişmekte olan piyasalarda her zaman önemli bir yere sahip olmuşlardır. Sermaye piyasası geliştikçe, kurumsal yatırımcıların önemi de artmaktadır. Bu nedenle, kurumsal yatırımcılar piyasa tercihleri, hangi hisse senetlerine yatırım yaptıkları, hisse senedi getirileri ve piyasa değerine etkileri bakımından önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gören firmalara yatırım yapan yerli ve yabancı kurumsal yatırım paylarının firmaların piyasa değerlerine etkisini ortaya koymaktır. Bu çalışmanın diğer çalışmalardan farkı, İMKB gibi gelişmekte olan bir sermaye piyasasında, farklı analiz teknikleri kullanmasıdır. Bu çalışmada, 2005-2007 yılları arasında İMKB’de işlem gören ve reel sektör firmalarını kapsayan fixed effects panel veri analizi kullanılmıştır. Ayrıca, sektör bazında yerli ve yabancı kurumsal yatırım paylarının, firma piyasa değerine etkisindeki değişimi görebilmek için İMKB Ulusal Sınaî ve İMKB Ulusal Hizmetler endeksinde yer alan firmaları kapsayan between effects regresyon analizi uygulanmıştır. Firma bazında açıklayıcı değişkenler, performans ve kontrol değişkenlerinin analizi sonucunda, yabancı kurumsal yatırım paylarının, firmaların piyasa değerini yerli kurumsal yatırım paylarına oranla daha çok arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışma, gelişmekte olan bir sermaye piyasasında, kurumsal yatırımcı kapsamında yabancı fon ve yabancı tüzel yatırım paylarının, firmaların piyasa değerleri üzerine olumlu ve anlamlı bir etkisinin olduğunu göstermektedir. Institutional Investors, Emerging Markets, Market Capitalization Panel Data Analysis

Institutional investors have always been important participants of the emerging markets. The significance of institutional investors has increased as the markets developed over time. Given the growing importance of institutional investors, more needs to be taken about their preferences, namely, the stocks which they invest, the stock returns and their impact on market capitalization. The purpose of this thesis is to explore how the market capitalization of the Turkish listed companies is affected by fractional institutional ownership in terms of being domestic and foreign. This thesis is unique because it employs different analysis techniques in a developing market, namely ISE. This study employs panel data analysis on a sample of 472 firm-year observations for Real Sector firms in Istanbul Stock Exchange (ISE) covering the time span of 3 years over the 2005-2007 periods. The between effects regression analysis is also conducted on the ISE National Industrials and ISE National Services to see the differences on the effects of fractional domestic and foreign institutional ownership on market capitalization. In fixed effects model, after controlling for a variety of operating performance and firm-level control variables, the results indicate that the fractional foreign institutional ownership variables are associated with an increase in market capitalization in comparison to domestic ones. This study provides evidences from an emerging market about the fact that the fraction of shares held by foreign fund and corporate institutional investors has a positive and significant effect on firm market capitalization.
Keywords: Muhasebe; Sermaye Piyasası_Türkiye