Şemseddîn Eş-Şâmî’nin “Sübülü’l-Hüdâ Ve’r-Reşâd” isimli eserinde yer alan kadınlarla ilgili rivayetlerin tespit ve tahlili - Çoştu, Zeynep (My University, 2019)
Hz. Peygamber’in hayatı hakkında pek çok eser neşredilmiştir. Hicrî 7. asırdan itibaren bu eserler geniş hacimli külliyatlara dönüşmüştür. Bu tür muahhar kaynaklardan biri olan Şâmî’nin Sübülü’l-hüdâ isimli eseri Hz. Peygamber’in hayatını, siyasî ve sosyal açıdan detaylı olarak ele almaktadır. Bu araştırmada Şâmî’nin mezkûr eseri baz alınarak siyasî ve sosyal hayatta kadınların yeri ve Hz. Peygamber’in hayatına olan etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Hz. Peygamber’in siyerine dair çalışmalarda yer alan bilgiler genel itibariyle erkek sahâbîler hakkındadır. Bu araştırmada kadınlar üzerinden değerlendirme yapılması da çalışmayı ayrıca önemli kılmaktadır.

Many works have been published about the life of The Prophet Mohammad. Since the 7th century after Hijra, these works have been transformed into large volume corpus. One of these late sources Sübülü’l-hüdâ of Şâmî discusses the life of The Prophet Mohammad in political and social terms. In the research, the place of women in political and social life and its effect on the life of The Prophet Mohammad were tried to be indicated based on the aforementioned work. Information about the life of The Prophet Mohammad is generally about his male companions. Evaluation through women makes the study also important.
Keywords: Hz. Peygamber; kadın; political life; siyasî hayat; social life; sosyal hayat; Sübülü’l-hüdâ; Şâmî; The Prophet Mohammad; women