Teknik odaklı öğretim, oyun uygulamaları ve ters yüz öğrenme modellerinin ortaokul öğrencilerinin futbol oyun performansı, taktik bilgisi ve durumsal güdülenmelerine etkisi - Yıldız, Abdulkadir (My University, 2024)
Bu araştırmanın amacı, Oyun Uygulamaları Modeli, Ters Yüz Öğrenme Modelli ve Teknik Odaklı Öğretim uygulanan ortaokul altıncı ve yedinci sınıflardaki öğrencilerin beden eğitiminde durumsal güdülenmeleri, futbol taktiksel bilgi düzeylerini, futbol oyun performanslarını arasındaki farkı incelemektir. Araştırmada ön test-son test eşleştirilmiş deneysel desen kullanılmıştır. Katılımcılar araştırma gruplarına uygun yansız bir şekilde Oyun Uygulamaları Modeli ve Ters Yüz Öğrenme Modeli karşılaştırma gurubu Teknik Odaklı Öğretim olarak atanmıştır. Araştırma grubunda 64, karşılaştırma grubunda 32 olmak üzere toplam 96 öğrenci çalışmaya katılmıştır. Araştırma ilk hafta ön test son hafta son test olmak üzere altı haftayı kapsamaktadır. Altı hafta süren çalışmada öğrencilerin beden eğitiminde durumsal güdülenmeleri, futbol taktiksel bilgi düzeyleri, futbol oyun performansları analiz edilmiştir. Verilerin analizi için tanımlayıcı ve karışık ölçümlerde ANOVA analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda Oyun Uygulamaları Modeli ve Ters Yüz Öğrenme Modeli ile işlenen futbol ünitesi Teknik Odaklı Öğretim ile karşılaştırıldığında beden eğitiminde durumsal güdülenme, futbol taktiksel bilgisi ve futbol oyun performansında daha etkili gelişim sağladığı görülmüştür. Öğretmen yetiştirme programlarına dijital öğretme ve öğrenme uygulamalarının kullanılmasına yönelik teşvik ve eğitimlerin yapılması önerilmektedir.

This study aims to investigate differences in situational motivation, football tactical knowledge levels, and game performances among sixth and seventh-grade secondary school students using the Play Practice Model, Flipped Learning Model, and Technique Focused Instruction. A pretest-posttest paired experimental design was employed, with participants assigned to groups Play Practice Model and Flipped Learning Model (research group) versus Technique Focused Instruction (comparison group) in an unbiased manner. A total of 96 students participated, with 64 in the research group and 32 in the comparison group, over a six-week study period encompassing pretests in the first week and posttests in the last week. Situational motivation, football tactical knowledge levels, and game performances were analyzed using ANOVA for descriptive and mixed measurements. The findings suggest that utilizing the Play Practice Model and Flipped Learning Model led to more effective development in situational motivation, football tactical knowledge, and game performance in physical education compared to Technique Focused Instruction. It is recommended that teacher training programs provide incentives and training for the use of digital teaching and learning applications.
The effects of technique-focused, play practice and flipped learning models on football game performance, tactical knowledge and situational interast of middle school students
Keywords: Beden eğitimi ve antrenman; Beden eğitimi ve spor; Beden eğitimi ve spor dersi; blended learning; digital education; dijital eğitim; educational technologies; eğitim teknolojileri; For secondary Schools; Futbol; harmanlanmış öğrenme Physical education and sports lesson; instructional model; Ortaokullar İçin; Öğrenim ve öğretim; öğretim modeli; öğretmen eğitimi; pedagogical model; pedagojik model; Physical education and training; Soccer (Football); Study and teaching; teacher education; Technics and Strategy; Teknik ve Strateji