Farklı yüzey özelliklerine sahip implant sistemlerinin rezonans frekans analizi (RFA) ile invivo olarak incelenmesi ve yapılan protetik restorasyonların 1 yıllık klinik takibi - Liaje, Argir (My University, 2009)
1. ÖZET Bu klinik çalışmanın amacı, farklı yüzey özelliğine sahip üç farklı implant sisteminin erken yükleme protokolüne uygun yükleme zamanının RFA ile incelenmesi ve yapılan protetik restorasyonların 1 yıllık klinik takibinin in vivo değerlendirilmesidir. Bu çalışmaya alt ve üst çenede posterior bölgede parsiyel dişsizliğe sahip toplam 30 hasta katıldı. Hastalara toplam 75 adet ITI SLActive, Astra Tech Osseospeed ve Thommen SPI tipi implant yerleştirildi. Bu implantlar üzerinde, 8 haftalık iyileşme periyodu beklenerek erken yükleme protokolü uygulandı. İmplantların 1 yıllık takip sonucundaki başarı oranı %100 olarak bulundu. İmplantların kemik içindeki stabiliteleri başlangıçta, 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8. haftada rezonans frekans analizi yöntemi ile ölçüldü. 75 adet implantın başlangıçtan 3. haftaya kadar ISQ değerlerindeki düşüş ve 3. haftadan 8. haftaya kadar olan artışı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (P<0.05). Çalışmada, farklı yüzey özelliğine sahip implant sistemlerinin primer stabilite değerleri ile iyileşme sonrası stabilitelerinin değişimi değerlendirildi. İmplantların farklı çenelere yerleştirilmesinin, farklı primer stabiliteye sahip implantların, implant uzunluğunun ve çapının stabiliteye istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmadı (P>0.05). Tüm implantların daimi protezinin yapımını takiben 6.ay ve 1. yılda periapikal radyografileri alınarak implantların 6. ay ve 1. yılın sonundaki marjinal kemik kayıpları belirlendi. 1. yılın sonunda implantlarda ortalama marjinal kemik kaybı 0.22 ± 0.47 mm bulundu. İmplant destekli restorasyonlarda 1 yıllık takip sonunda implantlarda ölçülen gingival, kanama ve plak indeks değerlerinde artış görüldü fakat bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Sonuç olarak farklı yüzey özelliğine sahip 3 farklı implant sisteminin erken yükleme yapılıp, RFA değerlerinin incelenmesinde sistemler arası istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. Restorasyonların 1 yıllık klinik takibinde başarı oranı %100 olarak bulundu. Anahtar Sözcükler: erken yükleme, implant, klinik takip, primer stabilite, rezonans frekans analizi. 2.

RFA of three implants systems with different surface characteristics and 1-Year Follow up of prosthetic restorations. The aim of this study is to monitor the correct time in early loading procedures, by representing RFA of three different implant systems with different surface characteristics. 30 patients with partially edentulous in posterior area were included in study. 75 implants (ITI, Astra, SPI) were installed. After waiting 8 weeks of healing period, early loading protocols were applied. After one-year of insertion of implants all were osseointegrated and clinically success rate was 100%. The stability values recorded by RFA were taken at surgery; 1,2,3,4,5,6,7, and 8 weeks after surgery. In all 75 implants at third week there was a slight decrease in ISQ values, from third to eight week there was an increase in ISQ values, that is statistically important (p<0,05). The different implant systems were evaluated with RFA before and after healing. The effect of stability in different jaws, diameter and length of the implant were statistically not important (p>0,05). All implants were evaluated clinically after 6 month and 1 year of prosthetic insertion. Marginal bone level was 0.22 ± 0.47 mm after 1 year. Clinical outcomes for gingival index, bleeding index and sulcus probing depth were increased slightly. As a result RFA of three implants systems with different surface characteristics did present statistically important ISQ value changes. Clinically, the success rate of restorations after one year was 100%. early loading, implant, primary stability, resonance frequency analysis.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Tedavi_Ağız ve Diş Sağlığı