Meme kanseri hücre soylarında flurbiprofen türevi SGK597 bileşiğinin antikanser etkisinin incelenmesi - Atlıhan, İrem (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmada, MCF-7 meme kanseri ve MCF-10A meme epiteli hücrelerine uygulanan flurbiprofen türevi SGK597 bileşiğinin sitotoksik ve apoptotik etkilerinin in vitro olarak belirlenmesi amaçlandı.Gereç ve yöntem: MCF-7 ve MCF-10A hücrelerinde SGK597’nin canlılık ve sitotoksisite üzerine etkisi WST-8 yöntemi ile belirlendi. İki hücre hattı için de IC50 değeri hesaplandı. JC-1 mitokondriyal membran potansiyeli testi ile bu potansiyeldeki değişimler incelendi. Western emdirimi sonucu apoptozla ilişkili Bax, Bcl-2 ve c-PARP protein ekspresyon seviyeleri belirlendi. Elde edilen sonuçlar GraphPad Prism 8 istatistik programında analiz edildi.Bulgular: SGK597’nin 24 ve 48 saatlik inkübasyonu sonrası MCF-7 için IC50 değeri sırasıyla 28,74 μM ve 17,28 μM; MCF-10A için ise 65,9 μM ve 50,5 μM olarak belirlendi. Mitokondriyal membran potansiyeli, artan konsantrasyonlarda SGK597 uygulaması sonucu MCF-7 hücrelerinde depolarizasyon eğilimi gösterirken, MCF-10A için aynı eğilim görülmedi. Yapılan ekspresyon deneyleri sonucunda apoptoz belirteçlerinden biri olan Bax/ Bcl-2 oranı ve c-PARP ekspresyon düzeyinde bir artış belirlenmedi.Sonuç: Araştırmamızda, SGK597 bileşiğinin MCF-7 hücre proliferasyonunu baskıladığını ve hücrelerde apoptotik etkiyi artırdığını tespit etmiş olduk. Bu sonuçlar, SGK597’nin antikanser ajan olarak kullanılması yönünde aday bir bileşik olduğunu göstermektedir.

Objective: In this study, it was aimed to determine the cytotoxic and apoptotic effects of the flurbiprofen derivative SGK597 compound applied to MCF-7 breast cancer and MCF-10A breast epithelial cells in vitro.Material and methods: The effect of SGK597 on cell viability and cytotoxicity in MCF-7 and MCF-10A cells was determined by the WST-8 method. IC50 value was calculated for both cell lines. By the use of JC-1 mitochondrial membrane potential test, the changes in this potential were examined. The protein expression levels of Bax, Bcl-2 and c-PARP associated with apoptosis were determined using Western blot analysis. The obtained results were analyzed in GraphPad Prism 8 statistical program.Results: IC50 value was determined for MCF-7 as 28.74 μM and 17.28 μM; for MCF-10A as 65.9 μM and 50.5 μM after 24 and 48 hours incubation of SGK597, respectively. In the mitochondrial membrane potential, a depolarization tendency was observed in MCF-7 cells, while the same tendency was not observed for MCF-10A. Expression analyses, on the other hand, did not display any increase in Bax/ Bcl-2 ratio and c-PARP expression level, which are known as apoptosis markers.Conclusion: In our research, we determined that the compound SGK597 suppressed MCF-7 cell proliferation and increased the apoptotic effect in cells. These results indicate that SGK597 is a candidate compound for use as an anticancer agent.
Keywords: apoptosis; apoptoz Flurbiprofen; Biophysics; Biyofizik; breast cancer; Breast Neoplasms; Flurbiprofen; MCF-10A; MCF-7; meme kanseri; Meme Tümörleri