Türk bankacılık sisteminde dış ticaretin finansmanı ve Türk Eximbank örneği - Zaim, Fatih (My University, 2011)
TÜRK BANKACILIK SİSTEMİNDE DIŞ TİCARETİN FİNANSMANI VE TÜRK EXİMBANK ÖRNEĞİ Küreselleşme ile birlikte dünya ticaretinin niteliğinde değişiklikler olmuştur. Dünya genelinde ticaretin serbestleşmesi, uluslararası pazarların artan rekabetçi yapıları ve ülkelerin dış ticarete olan ihtiyaçları sebebiyle dış ticaretin desteklenmesi her zamankinden fazla önem kazanmıştır. Dış ticaretin gelişmesi ve büyümesine ilişkin bankalar firmaların finansman ihtiyaçlarını gidermede önemli rol oynamaktadırlar. Dış ticaret hacminin arttırılması, ülke ekonomisinin gelişimi ve özellikle dış ödemeler dengesinin iyileştirilmesi açısından önemlidir. 1980’lerin başından itibaren uygulanan ihracata dayalı sanayileşme stratejisi altında dış ticareti finanse etmek için 1987 yılında Türk Eximbank kurulmuştur. Türk Eximbank ihracatçıları, ihracata yönelik üretim yapan üretim yapan imalatçıları ve yurt dışında faaliyet gösteren girişimcileri, kredi, garanti ve sigorta programları ile desteklemektedir. Bu çalışmada öncelikle, dış ticaret finansmanına yönelik kavramsal ve teorik altyapı verilmiş, Türk bankacılık sisteminin dış ticaret finansmanını sağlamadaki rolüne, dış ticaret finansmanını sağlamaya yönelik dış ticaretle iştigal eden firmalara sunduğu finansman hizmetlerine değinilmiştir. Daha sonraki bölümde bir model olarak Türkiye’nin yegâne dış ticaret finansmanını sağlayan kamu bankası Türk Eximbank A.Ş.’nin kurumsal yapısı, amaçları, bu amaçlarını gerçekleştirmedeki faaliyetleri, dış ticaretin gelişmesine yönelik sunduğu dış ticaret finansmanı araçları, dış ticaret finansmanına katkıları analiz edilmiştir. Son olarak da Günümüzde 2001-2010 yılları arasında dünya ekonomisindeki son gelişmeler çerçevesinde Türkiye’de dış ticaret ve dış ticaret finansmanının durumu, yaşanan bölgesel ve küresel ölçekteki krizlerin Türk dış ticaretine etkisi ile dış ticaretin düşüşünde dış ticaret finansmanının rolü incelenmiştir. caret Finansmanı, Türk Eximbank,

THE FINANCING OF FOREIGN TRADE IN TURKISH BANKING SYSTEM AND TURKISH EXIMBANK AS THE MODEL Along with globalization has been changes in the nature of world trade. Throughout the world stimulating of foreign trade has become vitally significant than ever due to liberalization of trade, increasing competitive structures of international markets and the foreign trade necessities of countries. The Banks play a crucial role supplying the deficiency of financing enterprises related to promotion and growth of foreign trade. Augment of the volume of foreign trade is considerable by reason of development of country’s economy and particularly improvement of balance of payment. The Turkish Eximbank was established in 1987 to finance of foreign trade within the context of implemented export-based industrialization strategy since the early 1980s. The Turkish Eximbank stimulate to exporters, manufacturers who engage in producing export-based goods and entrepreneurs who invest in abroad by way of credit, guarantee and insurance programs. In this study initially, the conceptual and theoretical background of foreign trade finance is given, the role of Turkish Banking System providing of foreign trade finance, their financing services offered to companies who occupy with foreign trade is mentioned. In next section, Turkish Eximbank as the model, which is a unique public bank of financing foreign trade, its corporate structure, aims, activities for achieving its aims, its trade finance tools for the development of foreign trade, its contributions of foreign trade finance has been analyzed. Eventually, at the present within the framework of recent developments in world economy the situation of foreign trade and foreign trade finance in Turkey, the effects of regional and global crises to Turkish foreign trade and the role of foreign trade finance in case of decreasing foreign trade volume has been examined in between the years of 2001-2010. nancing of Foreign Trade, Turkish Eximbank.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Dış Ticaret