İki farklı kanin-kanin arası lingual pekiştirme arkının ağız hijyenine ve periodontal sağığa olan etkilerinin karşılaştırılması - Çelik, Sinem Pınar (My University, 2002)
Bu çalışmanın amacı iki farklı kanin-kanin arası yapıştırılan lingual pekiştirme arkının ağızda bulundukları süre boyunca ağız hijyeni ve komşu dokuların periodontal sağlığına olan etkilerinin incelenmesi, stabilizasyonları açısından değerlendirilip çapraşıklığa olan etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışma kapsamına aktif ortodontik tedavi bitiminde pekiştirme tedavisine başlanacak olan optimum ağız hijyenine sahip 54 birey alınmış ve iki ayrı hasta grubu oluşturulmuştur. Yirmiyedi kişiden oluşan birinci gruptaki hastalara çok sarımlı, ince telden hazırlanmış kanin-kanin arası tüm dişlerin lingual yüzeylerine yapıştırılan Sarımlı Lingual Pekiştirme Arkları, yine yirmiyedi kişiden oluşan ikinci gruptaki hastalara ise düz, kalın telden hazırlanmış, yalnızca kaninlere yapıştırılan Düz Lingual Pekiştirme Arkları uygulanmıştır. Alt çenede lingual pekiştirme aygıtlarının bulunduğu bölgede aktif tedavi aygıtları çıkarılmadan önce, çıkarıldıktan sonra 1., 3., 6. aylarda klinik ölçüm ve indeksler yapılmıştır. Araştırmamızda Plak İndeksi, Gingival İndeks, Dişeti Kenarı Konum Değişikliği, Sondalanabilir Cep Derinliği Ölçümü ve Diştaşı İndeksi kullanılmıştır. Lingual pekiştirme aygıtlarının ağızda kaldığı süre boyunca periodontal dokulara etkilerinin incelenmesi, alveol kemiği yüksekliğindeki değişimler ve zaman aralıkları açısından değerlendirilmesi için lingual ark yapıştırıldığı anda, yapıştırıldıktan sonra 1., 3., 6. aylarda alt çenede kaninler arası bölgeden paralel çekim tekniğiyle standart periapikal radyografiler çekilmiştir. İki farklı lingual arkın stabilizasyonları açısından da karşılaştırılabilmesi için yapıştırıldığı anda ve 6. ayda hastalardan elde edilen alçı modeller üzerinde Çapraşıklık İndeksi ölçümleri yapılmıştır. Bir grup içindeki verilerin değerlendirilmesinde Wilcoxon Signed Ranks Test, gruplar arası karşılaştırmada Mann-Whitney U-Test uygulanmıştır. Bir grup içindeki Çapraşıklık İndeksi verileri Paired T-Test ile, gruplar arası karşılaştırma ise Unpaired T-Test ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak her iki tip lingual pekiştirme arkı da ağız hijyenini çok kötü yönde etkilememektedir. Her ikisi de benzer etkilere sahiptir. İki grup arasındaki tek fark Gingival İndeks'te ortaya çıkmıştır. Sarımlı Lingual Pekiştirme Arkı, Gingival İndeks yönünden daha olumsuz bir etkiye sahiptir. Her iki tip lingual pekiştirme arkında da gözlem süresi sonunda başlangıca göre daha fazla diştaşı oluştuğu görülmüştür. Çapraşıklık İndeksinde ise bir artış olmamıştır. 2.

The Comparison of Effects of Two Different Types of Canine-to-Canine Lingual Retainers Upon Oral Hygiene Status and Periodontal Health. The purpose of the present study is to evaluate the effects of two different types of bonded orthodontic canine-to-canine lingual retainers on oral hygiene, periodontal health of the adjacent tissues involved and to compare the ability to maintain incisor alignment of the different retainer types. The study consisted of 54 subjects who had optimum oral hygiene. The patients were divided into 2 groups. One study group consisted of 27 subjects receieved bonded lingual retainers made of thin twisted wire bonded to each tooth in the lower anterior segment. The other group consisted of another 27 subjects received bonded lingual retainers made of thick plain wire bonded only to the canines. Mandibular clinical measurements were taken at baseline (just before debonding) and 1, 3, 6 months after retainer insertion: Plaque Index, Gingival Index, gingival recessions, probing measurements and Calculus Index were scored. Standardized periapical radiographs were taken at the same time periods to evaluate crestal alveolar bone levels. Incisor irregularity (Irregularity Index) was measured on the plaster models made at the time of retainer insertion and 6 months later. Mann-Whitney U-Test was conducted to determine any statistically significant differences in scores among different types of retainers. Wilcoxon Signed Ranks Test was used to determine the differences in scores of each retainer with time. Unpaired T-Test was used to determine the statistically significant differences in the Irregularity Index among different retainer types and Paired T-Test for the Irregularity Index of each retainer with time. In conclusion, the results suggest that the different types of retainers had similar effects and did not seem to have a negative effect upon the oral hygiene. The results revealed intergroup differences in changes only in the Gingival Index; the retainer made of twisted wire had a worse effect on givgival health. Calculus was scored more after 6 months in both retainer groups. Incisor irregularity did not show any increase.
Keywords: Diş Sağlığı; Ortodonti