Televizyon reklamlarında kullanılan arketipler ve otomobil reklamlarındaki uygulamaları - Kutman, H. Nilay (My University, 2006)
Günümüz reklamcılığı, kaynağı çok eskilere dayanan efsane bilimini yani mitolojiyi kullanmaktadır. Bu şekilde bir kullanıma gidilmesinin nedeni; hem seyircinin (tüketiciyi/ potansiyel alıcıyı) reklamlardaki kahramanlarla özdeşleşerek kendisini bir Tanrı gibi hissedip büyülenmesine neden olmak hem de reklamın bir çeşit ikna ve ürün satma aracı olduğunu fark ettirmeden gerekli mesajın iletilmesini sağlamaktır. Mitoloji bilimi mitleri yani efsaneleri inceler. Efsanelerdeki en güçlü karakterler olarak bilinen Tanrılar özelliklerini arketiplerden alır. Bu nedenle, reklamlarda mitolojiden yararlanılması demek arketiplerden de yararlanmak demektir. Bu tezde, televizyon reklamlarındaki kadın ve erkek sunumları bağlamında hangi arketiplerden yararlanıldığı anlatılmıştır. Bu amaçla mitolojik arketipler ve psikolojik arketipler açıklanmıştır. Bu açıklamalar üzerinden, Ford markasının 2004-2006 yılları arasında televizyonda yayınlanmış olan otomobil reklamları incelenmiştir. Otomobil reklamlarının incelenmesinin nedeni hem kadınlardan hem de erkeklerden oluşan tüketici kitlesine seslenebilmesi ve sürekli olarak yenilendiği için güncelliğini koruyan reklamlar olmasıdır. İncelemenin sonuncunda reklamlarda kullanılan arketiplerden kadınları temsilen bakıcı, baştan çıkaran peri ve bakire; erkekleri temsilen de koruyucu, iş adamı ve kral arketiplerinin tercih edildiği ortaya çıkmıştır. ARCHETYPES WHICH ARE BEING USED IN TELEVISION COMMERCIALS END THEIR IMPLEMENTATION IN AUTOMOBİLE COMMERCIALS It seems that commercials nowadays have a tendency of using mythology. The reason for this is to create magical atmospheres that provide the viewer s(potential customer) to feel identical to the superior characters in the commercials who are effected by the specialties of mythological gods. Therefore the viewers forget that the commercials are tools for persuading people and selling products. The source that affects the characteristics of mythological gods is called archetypes. It means ancient image, example or character. That’s why accepting that commercials have a tendency of using mythology means they have a tendency of using archetypes. In this thesis, archetypes in television commercials are studied. Therefore mythological archetypes and archetypes in psychology are examined. According to the findings, Ford’s television commercials of 2004 to 2006 are researched. The reason that automobile commercials are researched is that they target both males and females. Also they update themselves very often so their specialties are valid. Findings of this research is that, archetypes in commercials that are being used for women characters take form of nurturer, maiden or seductive muse; archetypes that are being used for men characters take form of businessman, protector or the king.
Keywords: Reklamcılık