Personel seçimi ve bu seçimde etkili olan unsurlara genel bakış (süreç ve yöntemler) - Akın, Zeynep Elif (My University, 2000)
İşletmelerde insana verilen önem diğer üretim faktörlerine verilen önemden daha fazladır. İnsan düşünen, üreten, değişime ve gelişime en kolay uyum sağlayan bir varlık olması nedeniyle işletme içinde özel bir yere sahiptir. Ancak kişinin niteliklerine ve kişisel özelliklerine uygun olmayan bir işe yerleştirilmesi halinde hem çalışan hem de işletme için olumsuz durumlar ortaya çıkacaktır. Çalışan işe ve iş ortamına uyum sağlayamayacak, iş tatminsizliği oluşacak, işletmede ise çalışma ahenginin bozulması, verimsizlik gibi istenmeyen durumlar görülecektir. Çalışanda ve işletmede oluşan memnuniyetsizlik ancak çalışanın işe alınma aşamasında alınan tedbirler ile giderilebilir. Seçim işlevini objektifleştirmek, doğru işe doğru çalışanı yerleştirmek amacıyla işletmelerde personel seçme teknikleri uygulanmaktadır. Personel seçme teknikleri yardımıyla adayın nitelikleri ile işin nitelikleri arasındaki uyum araştırılmakta, kişinin o işte memnuniyetle çalışıp çalışmayacağı belirlenmeye çalışılmaktadır. Personel seçme uygulamalarının iş tatmini üzerindeki etkisini incelemek amacı ile yapılan bu çalışmada önce personel yönetimi ile ilgili temel kavramlar tanımlanmış, personel seçme teknikleri incelenmiş ve iş tatmini açıklanmıştır. Yapılan testler sonunda personel seçme sürecinden geçmiş çalışanlar ile geçmemiş çalışanlar arasında iş tatmini açısıdan fark olduğu belirlenmiştir. Yabancı sermaye ortaklı bir firmada, 82 çalışanın katılımıyla demografi ve iş tatmini anketleri uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucu elde edilen bulgular personel seçme sürecinden geçmiş çalışanların iş tatmininin, personel seçme sürecinden geçmemiş çalışanların iş tatminininden daha yüksek olduğunu göstermiştir. İş analizi ile yaş, cinsiyet, eğitim, kıdem ve gelir faktörleri arasında da pozitif yönlü bir ilişki bulunmuş, ancak istatistiksel anlamlılık seviyesine ulaşılamamıştır.

In the organizations, human is more important than other production factors. Being creative, productive and adaptable to changes humans have very special place in the organizations. However, if the person is attended to a position which is not suitable with his/ her personal attributes, this causes side effects which will affect both the worker and the organization in a negative way. The adaptation of the worker will be problematic and the job satisfaction will likely occur. This will cause the disharmony in the organization and the efficiency will be lower. Dissatisfaction of worker and its effects on organization can be solved by measures which are taken on the selection step. With the help of the personnel selection techniques, the attributes of the candidates are matched and it's being concluded that if there is a job satisfaction. This study was done to search the effects of personnel selection applications on job satisfaction. First, the basic concepts discribed about personnel management. Then, personnel selection techniques were searched and job satisfaction was explained. Statistical analysis show that there are different points of job satisfaction between selected workers by personnel department and unselected workers. Demography and job satisfaction surveys are used. The findings arising from analysis show that the job satisfaction of the workers being selected through personnel selection techniques is higher than the workers selected without using the mentioned techniques. The positive correlation is found between the job satisfaction and the age, sex, education, lenght of servise and income, however it is not big enough to affect the statistical results.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Personel Seçimi; Personel Yönetimi