Lise Öğrencilerinin Nanobilim ve Nanoteknoloji Farkındalığı - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bu araştırmanın amacı İstanbul'daki liselerde eğitim gören öğrencilerin nanobilim ve nanoteknoloji (NBT) farkındalıklarını incelemektir. Araştırmada, nitel araştırma modeli olan durum çalışması desenlerinden birisi olan "iç içe geçmiş tek durum" deseni kullanılmıştır. Çalışma grubu İstanbul'da çeşitli liselerden 50 öğrenciden (26 kız, 24 erkek) oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında "Nanobilim ve Nanoteknoloji Yapılandırılmış Görüşme Formu" kullanılmıştır. Katılımcıların görüşleri ses kaydı ile kaydedilmiş ve toplanan nitel veriler betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin gelecekte çalışmayı istedikleri alanlar için NBT eğitiminin faydalı olacağı düşünülmektedir. Öğrencilerin nanoteknolojiyi duymalarında medya en etkili araç olmuştur. Öğrencilerin nanoteknolojiye karşı merakı, öğrenme istekleri ve farkındalıkları yapılan görüşmeler sonucunda ortaya çıkmıştır. Buna rağmen güncel araştırmalar hakkında hiçbir haber duymayanların oranı göreceli olarak fazladır. Nanoteknoloji temelli konuların derinlemesine bilinmediği ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin nanoteknolojinin risk ve fayda farkındalığına sahip olduğu görülmüştür. Öğrencilerin NBT farkındalıklarını artırmak üzere çeşitli öneriler sunulmuştur.

The aim of this study is to explore nanoscience and nanotechnology (NST) awareness of students from various school types in Turkey. Case study, one of the qualitative research techniques, was used in the study to collect data. "Embedded single-case design" was used as a case study design in the study. The participants were formed of 50 students (26 girls, 24 boys), coming from different high schools in Istanbul. "Nanoscience and Nanotechnology Structured Interview Protocol" has been used for collecting data. Views of the participants were recorded and for the analysis of qualitative data, descriptive analysis has been applied. In results of the study, it is considered that NST education will be beneficial for areas that the students want to work in the future. Media is the most effective means where the students hear about nanotechnology. As a result of the interviews conducted, students' interest in, eagerness to learn and awareness for nanotechnology are revealed. Despite this fact, the rate of those who have not heard about any news about up-to-date researches is still relatively high. It appears that nanotechnology-based topics are not recognized in depth. It is observed that students have awareness on nanotechnology's risks and benefits. Some suggestions were offered to increase the NST awareness of students.
Nanoscience and Nanotechnology Awareness of High- School Students
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel; Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm