Matematik problemi çözme tutum ölçeğinin geliştirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2011)
ÖZET İlköğretim II. kademe öğrencilerinin matematik problemi çözme tutumlarını ölçen bir tutum ölçeğinin bulunmayışı literatür taraması sonucunda ortaya çıkmıştır. Söz konusu eksikliği gidermek için bu araştırma ile 5’li likert tipi bir tutum ölçeğinin (Matematik Problemi Çözme Tutum Ölçeği – MPÇTÖ) geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ölçek geliştirme çalışma grubu olarak belirlenen 638 ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıf öğrencisine 77 maddelik taslak ölçek uygulanmıştır. Sonraki aşamada yapılan faktör ve madde analizleri sonucunda kalan 19 madde iki boyutta toplanmış ve bu boyutlar “Hoşlanma” ve “Öğretim” boyutu diye adlandırılmıştır. Her iki faktör tarafından açıklanan toplam varyans miktarı % 42.693 olarak belirlenmiştir. Test - tekrar test tekniği kullanılarak hesaplanan Pearson korelasyon katsayısı 0,89 olarak bulunmuştur. Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayıları ise MPÇTÖ’nin tümü için 0.848, alt ölçekleri MPÇTÖ-H ve MPÇTÖ-Ö için sırasıyla için 0.869 ve 0.777 olarak hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda geçerli ve güvenilir likert tipi bir tutum ölçeği geliştirilmiştir.

ABSTRACT Lack of scale measuring students’ attitudes of mathematics problem solving (at grades 6, 7 and 8) has been observed in the relevant literature. The present research, which was motivated to remedy such deficiency, aims to develop a likert-type attitude scale (Mathematics Problem Solving Attitude Scale-MPSAS). A draft of the scale which contained 77 items was tested on a group of 638 students at 6th, 7th and 8th grades. As a result of factor and item analysis, the main scale with 19 items have been divided into two dimensions called “Enjoyment” and “Teaching”. It is accounted for 43% of the total variance for two dimensions. The Pearson correlation coefficient revealed by test-retest technique was 0.89. Cronbach alpha coefficient calculated to ensure the internal consistency was 0,848 for MPSAS, 0,869 and 0,777 for the sub scales MPSAS-E (Enjoyment) and MPSAS-T (Teaching) respectively. The research has produced a valid and reliable likert-type attitude scale as a research instrument.
The construction of mathematics problem solving attitude scale
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları