Aid effectiveness and the implementation of the busan principles by the eu and Turkey in Sub-Saharan Africa - Dipama, Samiratou (My University, 2019)
Tez konusu, Türkiye ve Avrupa Birliği’nin (AB) Busan Etkili Kalkınma İşbirliği İlkeleri’nin (BEDCP) dört ilkesinin, sahiplik, sonuç odaklılık, kapsayıcılık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ile bununla ilgili göstergelerinin (gösterge 5a, 9b, 10, 2, 1a, 4 ve 6) Etiyopya, Nijer, Nijerya ve Somali’de karşılıklı ampirik analizi ile Türkiye ve AB’nin bu dört Sahra Altı Afrika ülkesindeki BEDCP performanslarının nihai farklarının üç temel Uluslararası İlişkiler kuramının (Neorealizm, Konstrüktivizm ve Neoliberalizm) makul açıklayıcı faktörleriyle eleştirel olarak değerlendirmesine odaklanmaktadır. Analiz için bu çalışma; kurumsal ve yardım ajanslarının yayınlarını, konferans metinlerini, basın açıklamalarını ve akademik literatürü incelemiş, Brüksel ve Ankara’da örnek olay için seçilmiş dört Afrika ülkesinin büyükelçilikleri ve iki taraflı yardım ajanslarıyla yapılan mülakat ve geri dönüşlerden faydalanmıştır. İlk temel bulgu Nijerya, Somali, Nijer ve Etiyopya’da gösterge 6 ve bir ölçüde gösterge 1a ve 9b (Nijerya ve Somali’de ) dışında Türkiye’nin AB’ye göre daha kalan göstergelerde, gösterge 9b (Nijer ve Etiyopya’da ) 5a, 10, 2 ve 4, daha düşük bir performans sergilediğidir. İkinci olarak, BEDCP’nin uygulanmasındaki düzensizliğin arkasındaki açıklayıcı faktörler hakkında, araştırmamızın sonuçları sırasıyla konstrüktivizm, neorealizm ve neoliberalizmden yararlanılan üç açıklayıcı faktör grubundan (normlar ve kimlik, öz çıkar ve karşılıklı bağımlılığın düzeyi) hiç birinin tek başına BEDCP’nin uygulanması bağlamında Türkiye ve AB’nin dört ülkedeki davranış farklarını kavrayamayacağını ortaya koymaktadır. Örneklerin çoğunda öz çıkarın norm ile ya da karşılıklı bağımlılık düzeyiyle birleşimi BEDCP konusunda Türkiye ve AB’nin dört ülkedeki davranış farklarını açıklamaktadır. Bununla birlikte, tek bir açıklayıcı faktörü belirlemek mümkün olmasa da, araştırmamız Türkiye ve AB’nin içselleştirdiği değerler, normlar, kimlikler, fikirler ve ideolojiler gibi maddi olmayan unsurlarının Etiyopya, Nijer, Nijerya ve Somalide’de Busan Etkili Kalkınma İşbirliği İlkeleri’ne ve onun ilgili göstergelerine yakınlık konusundaki tutumlarını şekillendirmede daha önemli olduğu hususunda baskın bir varsayım taşımaktadır.

The thesis subject focuses on a comparative empirical analysis of the degree of implementation of the four Busan Effective Development Cooperation Principles (BEDCPs), namely Ownership, Focus on Results, Inclusiveness, Transparency and Accountability and some of its related indicators( indicators 5a,9b,10,2,1a,4 and 6), by Turkey and the EU in Ethiopia, Niger, Nigeria, and Somalia, as well as on the critical assessment of the plausible explanatory factors drawn from three core IR theories ( Neorealism, Constructivism, and Neoliberalism) behind eventual differences in the performance by the EU and Turkey of the BEDCPs in the four subSaharan African countries. For the analysis, this study reviews institutional and aid agency publications and existing document sources such as conference papers, press releases, academic literature as well as interviews and feedback from bilateral donor agency staff and Embassies of the selected four African case studies in both Brussels and Ankara. The first main finding is that that in comparison to the EU and except Indicator 6 and to a certain extent Indicators 1a and 9b (in Nigeria and Somalia), Turkey has shown a lower performance against the remaining indicators, namely Indicators 9b (in Niger and Ethiopia), 5a,10, 2, and 4, in Nigeria, Somalia, Niger, and Ethiopia. Second, regarding the explanatory factors behind unevenness in the implementation of BEDCPs by the EU and Turkey, the results of our investigation show that none of the three group of explanatory factors (norms and identity, selfinterest and level of interdependency) respectively drawn from constructivism, neorealism, and neoliberalism, can singlehandedly grasp the different behaviour of the EU and Turkey in the context of BEDCPs’ implementation in the four countries. In most of the cases, it was a combination of self-interest with norms or the level of interdependency that explained the different behaviour of Turkey and the EU vis-à-vis BEDCPs in our four country case studies. However, while it is not possible to designate one single explanatory factor, our research does place the dominant assumption that non-material elements such as values, norms, identities, ideas and ideologies, which are internalized in EU and Turkey, have more importance in shaping their attitudes regarding convergence to the Busan effective development cooperation principles and its related indicators in Ethiopia, Niger, Nigeria, and Somalia.
Keywords: Aid Effectiveness; Avrupa Birliği; Busan Ortaklığı; Busan Partnership; Constructivism; Development Cooperation; European Union; Kalkınma İşbirliği; Konstrüktivizm Turkey; Liberalism; Liberalizm; Realism; Realizm; Sahra Altı Afrika; Sub-Saharan Africa; Türkiye; Yardım Etkinliği