Atatürk dönemi tarım, sanayi ve ticaret sergileri - Çoban, Yüksel (My University, 2011)
İktisadi hayatın devamında ve çeşitlenmesinde büyük öneme sahip olan sergiler, yeni ticari ilişkilerin doğmasında ve ülkeler arası ticaret köprülerinin kurulmasında büyük bir etkiye sahiptir. Bu yönüyle sergiler, insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahiptirler. Çünkü insanların toplayıcılıktan üretime geçmesiyle birlikte, ihtiyaç fazlası ürünlerin yenileriyle takas edilmesi gündeme gelmiştir. Tarihi İpek ve Baharat Ticaret Yollarına hâkim olan Selçuklularla birlikte sergiler, Türk tarihinde yer almaya başlamıştır. Sanayi inkılâbının Avrupa’da meydana getirdiği hızlı ve köklü değişimle birlikte, iktisadi sahadaki rekabetin 19. yüzyılda tüm dünyayı sarması Osmanlı Devleti’nin sergilere olan ilgisini arttırmıştır. Tanzimat ile birlikte başlayan sergicilik faaliyetleri, Cumhuriyet Türkiye’sinde de devam etmiştir. İstiklal Savaşının kazanılmasından sonra Cumhuriyet rejimine geçilen Anadolu’da, iktisadi kalkınma mücadelesi başlatılmıştır. Cumhuriyet Türkiye’sini kuran Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları, çağdaş bir ülke oluşturmak ve dünya ile rekabet edebilmek için iktisadi anlamda güçlü olmanın öncelikli bir şart olduğunu düşünüyorlardı. Bunu gerçekleştirebilmek için de Türkiye’de üretilen ziraat ve sanayiye ait ürünlerin ticari hayata aktarılmasına ihtiyaç vardır. Bu nedenle, üretimin sermayeye dönüştürülmesinde sergiler bir çözüm yolu olarak düşünülmüştür. Bu açıdan gerek yurt içinde gerekse yurt dışında gerçekleştirilen sergilerde yer almak, hem Genç Cumhuriyetin dünyaya tanıtılmasında hem de sanayi ve zirai üretimin pazarla buluşturulması için önemli bir fırsat olarak görülmüştür.

Exhibitions, which play a significant role in the process and variation of economic life, have an enormous influence in the birth of new economic relations and help to build international economic bridges. The concept of holding an exhibition is as old as time; after people started producing rather than collecting goods and materials the idea of exhibiting products came to life. In Turkish history, exhibitions started to take place with the Seljuq Empire who had control of the silk and spice roads. The sudden changes caused by the Industrial Revolution in Europe and subsequent economic rivalry seen throughout the world during the 19th Century played a considerable role in drawing the Ottoman Empire’s attention to exhibitions. Exhibition facilities, which first appeared during the Tanzimat Period, also continued to develop during the Turkish Republic period. The struggle for economic development started during the Republic period after the War of Independence victory. Atatürk and his friends who founded the Turkish Republic thought that being economically strong was vital to create a contemporary nation and compete with the rest of world. To reach this goal, the agricultural and industrial products produced in Turkey had to be turned into economic revenue and exhibitions were seen as a viable means to achieve this. Consequently, taking part in national and international exhibitions was seen as a chance to introduce the Young Republic to the world and find new markets for agricultural and industrial products.
Keywords: Cumhuriyet Tarihi; Sergiler