Kur’ an- ı Kerim’ de peygamber eşleri - Çetin, Fatma (My University, 2001)
Kur'an-ı Kerim'de peygamberlerin yanı sıra, eşlerinden de bazen açıkça bazen de dolaylı olarak söz edilmektedir. Hz. Âdem, Nûh, İbrahim, Lût, Musa, Zekeriyya ve Eyyub peygamberlerin eşleri değişik yönleriyle kendilerinden söz edilen peygamber eşleridir. Hz. Âdem'in eşi, ikisinin cennetteki yaşantılarıyla öne çıkmakta, ilk günahı beraber işleyip sonra beraber tövbe ettikleri anlatılmaktadır. Hz. Nûh ve Lût peygamberlerin eşleri, kocalarının Allah'tan getirdiği emirlere uymadıkları için kıyamette, peygamber eşi olduklarına bakılmaksızın, cehennem ile cezalandırılacakları anlatılmaktadır. Hz. İbrahim ve Zekeriyya peygamberlerin eşleri ise, normal olarak çocuk doğurabilecek çağları geçtiği halde mucize bir şekilde çocuk sahibi olmuşlardır. Hz. Musa peygamberin eşi ise Medyen şehrinde yaşayan bilgin bir babanın kızıdır. Kendisiyle belli bir süre çalışması karşılığında evlendiği anlatılmaktadır. Hz. Eyyub peygamberin eşinden sadece bir kelime ile söz edilmektedir. O da Hz. Eyyûb'un ettiği yeminini yerine getirmekle ilgilidir. Hz. Peygamberin (s.a.s) eşlerinden bazıları hakkında özel âyetler indirildiği gibi, aralarında geçen bazı olaylar sebebiyle de âyetler indirilmiştir. Zeynep'in (r.a) Hz. Peygamberin eşi olduğu ve Âişe'nin iffetli bir kadın olduğu hakkındaki haberler, bu konuda indirilen âyetlerle müminlere açıklanmıştır. Bunun dışında Hz. Peygamber ve eşleriyle ilgili özel hükümler de belirtilmektedir.

Wıfes Of The Prophet In The Holly Quran In the Holly Quran, apart from prophets, wifes of them are talked about. Wifes of the prophet Adem, Nuh, İbrahim, Lut, Musa, Zekeriyya and Eyyub are talked about them with their different aspect in the Holly Quran. The wife of prophet Adem, both of them are to become visible with their life in the heaven and committing of a first sin together and after their repenting are talket about. Wifes of prophet Nuh and Lut, concedening their status as the prophet's wifes, their punishmet with hell are mentioned. So for as the wife of prophet İbrahim and Zekeriyya is concerned, they got child although they did not bear in their normal time, but they got child by miracles. And the wife of prophet Musa is a girl of a scholar who lives in the city of Medyen. İt is said about that she got married with her husband on the condition that he would work with her for a while. Only one word is mentioned about the wife of prophet Eyyub, that is about the fullfilment of an oath of Eyyub. As special verses came down relating to some of the wifes of the prophet Mohammed (pbuh), and also some verses came down which relating to some matters occured among them. News, which explain that Zeynep is the wife of Muhammad and Aişe is chaste, are explained to the believers with verses of the Quran. Apart from this special instructions that relating to wifes of the prophet Muhammad are mentioned.
Keywords: Kuran-ı Kerim; Peygamberler; TEFSİR