İç kontrol ile iç denetimin bağımsız denetim açısından önemi ve bir anket çalışması - Tunçay, Duygu (My University, 2011)
Kontrol, İç Denetim, Bağımsız Denetim, İç Denetçi, Bağımsız Denetçi. ÖZET İÇ KONTROL İLE İÇ DENETİMİN BAĞIMSIZ DENETİM AÇISINDAN ÖNEMİ VE BİR ANKET ÇALIŞMASI İç kontrol, işletme organizasyonunda yönetim kurulu, yöneticiler ve çalışanlar tarafından yönlendirilen, operasyonların etkinliği ve verimliliği, mali raporlama sisteminin güvenirliliği, yasal düzenlemelere uygunluğu sağlamayı amaçlayan ve bu konuda makul güvence sağlamak için tasarlanmış, iş süreçleri içinde yer almasından ötürü bir sistem olarak nitelendirilen bir kavramdır. İç denetim, kurumun faaliyetlerine değer katmak ve bunları geliştirmek amacıyla tasarlanmış bağımsız, nesnel güvence sağlama ve danışmanlık faaliyetidir. Bu çalışmada iç kontrol, iç denetim ve bağımsız denetim kavramları ayrıntılı olarak incelendikten sonra, iç kontrol ve iç denetimin bağımsız denetim açısından önemi vurgulanmıştır. Yapılan anket uygulaması ile bağımsız denetim firmalarının bu konudaki tutum ve görüşleri tespit edilmiştir. Anket sonuçlarına göre; etkin bir iç kontrol ve iç denetimin mevcut olduğu işletmelere yapılan bağımsız denetimlerde zaman, maliyet ve kapsam gibi unsurların olumlu yönde etkilendiği, işletmelerde hata ve hile olasılıklarının azaldığı, dolayısıyla bağımsız denetim raporunda yanlış görüş bildirme riskinin de azaldığı düşünülmektedir. Sonuç olarak, teoride olduğu gibi uygulamada da iç kontrol ile iç denetimin bağımsız denetim açısından öneminin oldukça büyük olduğu görüşüne ulaşılmıştır. Internal Control, Internal Audit, Independent Audit, Internal Auditor, Independent Auditor.

THE IMPORTANCE OF INTERNAL CONTROL AND INTERNAL AUDIT IN TERMS OF INDEPENDENT AUDIT AND A SURVEY STUDY Internal control is broadly defined as a process, effected by an entity's board of directors, management and other personnel, designed to provide reasonable assurance regarding the achievement of objectives in the following categories: - Effectiveness and efficiency of operations. - Reliability of financial reporting. - Compliance with applicable laws and regulations. Internal Auditing is an independent, objective assurance and consulting activity designed to add value and improve an organization's operations. In this study, the importance of the independent audit of internal control and internal audit has been emphasized after reviewing in detail the concepts of internal control, internal audit and independent audit. Implementation of the survey conducted for independent audit firms' attitudes and views on this issue has been identified. According to survey results; independent audit performed for the firms having efficient internal control and internal audit has been positively affected by factors such as time, cost and scope and the possibility of business failure and fraud are mitigated, thereby it’s considered that the risk of incorrect auditor opinion is reduced in the independent audit report as well. Consequently, the importance of internal control and internal audit opinion has been reached quite high from the point of independent audit in practice as well as in theory.
Keywords: Bağımsız Denetim; İç Denetim; İç Kontrol; Muhasebe Denetimi