Çevre kirlenmesi maliyetlerinin üretim işletmelerinin finansal tabloları üzerine etkilerinin oranlar aracılığıyla analizi ve bir uygulama örneği - Kubilay, Nazlı Gözde (My University, 2013)
evre Kirlenmesi, Çevresel Maliyetler ÖZET ÇEVRE KİRLENMESİ MALİYETLERİNİN ÜRETİM İŞLETMELERİNİN FİNANSAL TABLOLARI ÜZERİNE ETKİLERİNİN ORANLAR ARACILIĞIYLA ANALİZİ VE BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ Sanayi devrimiyle birlikte büyüyen ve gelişen işletmeler, çevre kavramına önem vermeye başlamışlardır. Rakiplerine göre farklılık yaratmak isteyen işletmeler çevreyi tüm faaliyetlerinde göz önüne almıştır. Çevreyle işletmeler arasındaki bağ çevre muhasebesi ile sağlanmıştır. Çevre muhasebesiyle, çevresel faaliyetler belirlendikten sonra muhasebeleştirilip, raporlanması sağlanmıştır. Çevresel maliyetler belirlenip ilgili tablolara yansıtıldıktan sonra, daha derinlemesine analiz yapabilmek için finansal oranları kullanmak mümkündür. Bu çalışma ile, madencilik sektöründeki bir firmanın finansal verileri kullanılarak, çevresel maliyetlerinin incelenmesi ve finansal tablolara etkilerinin görülmesi amaçlanmıştır. Environmental Pollution, Environmental, Costs

ANALYSIS THROUGH RATIOS THE EFFECTS OF THE ENVIRONMENTAL POLLUTION COSTS ON THE FINANCIAL STATEMENTS OF PRODUCTION ENTERPRISES AND AN EXAMPLE OF APPLICATION Environmental concept has been taken into consideration by developing and growing business with the realization of the industrial revolution. The relationship between environment and businness is occurred by environmental accounting which determines environmental activities, accounts and reports these activities. It is possible to use financial proportions in order to analyse deeply after determination of the environmental costs and their reflection on financial tables. This study aims to determine the environmental costs and to understand the reflections of them on financial costs by utilization of financial datas of mining market.
Keywords: Çevresel Yönleri; Muhasebe; Muhesebe; Yönetim