Enerji iletim hatlarının güç gerilim (P-V) eğrilerinin incelenmesi - Karatepe, Yelda (My University, 2001)
Elektrik enerjisi ihtiyacı teknolojinin hızlı gelişimine paralel olarak artmaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak için, yeni enerji santrallerinin kurulması kaçınılmaz bir durumdur. Ancak, santrallerin üretici yakınında kurulması olasılığının az olması uzak mesafelere enerjinin en az kayıpla iletilmesi problemini ortaya çıkartmıştır. Ülkemizde de bu problem mevcuttur. Enerji iletim hatlarının Güç-Gerilim (P-V) eğrileri, çalışma bölgelerinin sınırlarını belirleyen faktörlerden biridir. Bu çalışmada; Güç-Gerilim (P-V) eğrilerinin incelenmesi amacıyla 380 kV'luk örnek iki iletim hattı alınarak, sayısal çözüm yapılmıştır. Örnek olarak, alınan iletim hatlarının farklı çalışma koşulları göz önüne alınarak bu koşullardaki çalışma durumları incelenecek ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Güç-Gerilim (P-V) eğrilerinin çizimi açıklanırken, gerilim kararlılığının analizi için her farklı çalışma durumuna ilişkin Alıcı Aktif Gücü-Alıcı Gerilimi (Pr-Vr) eğrileri MatLab kullanılarak elde edilmiştir. Bu eğriler baz alınarak, Ve çalışma açısından sakıncalı olmayan bölgeler tayin edilmiştir.

Need to electrical energy is increasing by rapidly developing technology. To serve this need building new power plants have become an obligation. However, the low possibility of building power plants near consumers causes a problem of unability of transmitting energy for long distance with low loss. In our country, there are these type of problems in transmission lines. Voltage-Power (P-V) curves of energy transmission lines are one of the factors which define the borders of working region. In this study, by selecting two 380 kV high energy transmission lines as a sample, a numeric calculation have been done to examine the Voltage-Power (P-V) curves. As an example, by considering different processing conditions of selected energy transmission lines, processing circumstances have been examined and results gathered have been compared. While the drawing of the Voltage-Power curves have been explained, for every different processing circumstance, curves of consumer's active power and voltage (Pr-Vr) have been got by using Matlab programme to analyse the voltage stability. By considering these curves, regions which have no objectionable features from the point of view of working have been determined.
Keywords: Elektrik enerjisinin üretimi; ELEKTRİK-İLETİM; ENERJİ-ELEKTRİK-İLETİM; Güç iletimi; Uygulamalı fizik