A dual path model : from dual level leadershıp to dual level performance - Özcan, Hüseyin Ulaş (My University, 2012)
katmanlı liderlik, psikolojik sermaye, işe tutkunluk, kolektif psikolojik sermaye, kolektif tutkunluk, çalışan performansı, kolektif performans

ÇİFT KATMANLI YOL MODELİ: ÇİFT KATMANLI LİDERLİKTEN ÇİFT KATMANLI PERFORMANSA Bu çalışma, Sosyal Bilişsel Teori ve İş İhtiyaç ve Kaynakları Modeli’nden yola çıkarak, dönüşümcü liderliğin çalışanın performansını hangi psikolojik mekanizma üzerinden yordadığını anlamayı amaçlamıştır. Araştırma, sırasıyla psikolojik sermaye ve tutkunluk değişkenlerini aracı değişken olarak kullanan iki aşamalı bir yol modelidir. Buna ek olarak, çalışma modeli analiz aşaması yaklaşımı kullanılarak iki farklı düzeyde – birey ve grup – test edilmiştir. Araştırmaya farklı sektörlerde ve 80 birim altında toplam 535 çalışan ve bu çalışanların yöneticileri katılmıştır. Gerçekleştirilen Yapısal Eşitlik Modeli analiz sonuçlarına göre, psikolojik sermaye ve tutkunluk kavramları, dönüşümcü liderliğin çalışan performansıyla ilişkisi üzerindeki sıralı bir aracılık etkisi göstermiştir. Buna göre, hem birey hem grup düzeyinde, dönüşümcü liderlik psikolojik sermayeyi, psikolojik sermaye tutkunluğu, ve tutkunluk performansı etkilemektedir. Buna ek olarak, kolektif psikolojik sermayenin grup performansını doğrudan etkilemesi yarı aracılık etkisine işaret etmektedir. Diğer yandan, grup tutkunluğunun grup performansına etkisinin sadece yapılan iş açısından çalışanların birbirlerine karşılıklı bağımlı olması durumunda ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Son olarak, çalışmadaki tüm değişkenlerin faktör yapıları, sonuçların teorik ve pratik anlamları araştırma sınırlılıkları ile birlikte tartışılmıştır. Dual level leadership, psychological capital, work engagement, collective psychological capital, group engagement, employee performance, group performance ABSTRACT A DUAL PATH MODEL: FROM DUAL LEVEL LEADERSHIP TO DUAL LEVEL PERFORMANCE By integration of Social Cognitive Theory and Job Demand and Resource Model, the current study aims to understand the psychological mechanism explaining how transformational leadership predicts employee in-role performance. The research was a two-stage mediation model utilized PsyCap and engagement as the first and the second mediators. In addition, considering the level of analysis approach, the model was tested at individual and group levels separately with different variables of individual and group processes. Total 535 employees of 80 work groups from different sectors and their 80 immediate supervisors participated the study. Structural Equation Modeling analyses were consistent with the two-stage mediation model in which transformational leadership predicted in-role performance through psychological capital and engagement at both individual and group levels sequentially. A direct relationship was also observed between collective psychological capital and employee performance for group level analyses indicating partial mediation of group engagement. Furthermore, it was found that group engagement was significantly related to collective performance if there is high level of task interdependence. Finally, the factorial structures of each study variables, theoretical and practical implications are discussed together with limitations.
Keywords: Çift Katmanlı Liderlik; Liderlik; Psikolojik Sermaye