Current financial crisis through the perspectives of international financial organizations - Demir, Sedat (My University, 2011)
Sedat Demir Ana Bilim Dalı: İktisat zce İktisat Prof. Dr. Mustafa Hayri Kozanoğlu Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Haziran 2011 resel Mali Kriz, Kriz Teorileri, Krizin Nedenleri

ULUSLARARASI FİNANSAL KURULUŞLARIN BAKIŞ AÇILARI İLE MEVCUT KÜRESEL FİNANSAL KRİZ 2007 yılının Ağustos ayında sinyallerini veren ve 2008 yılında dünyaca ünlü yatırım Bankası Lehman Brothers’ın çöküşüyle ağırlığını iyice hissettiren küresel kriz, finans piyasalarından hareketle tüm dünya ekonomilerini sarsmış ve var olan hâkim ideolojilerin ve ideologların yetkinliğini tartışmaya açık hale getirmiştir. Yaşanan kriz, birçok şirketi iflasa sürüklemiş dolayısıyla milyonlarca insanın işsiz kalmasına sebep olmuştur. Ardından yaşanan yoksulluk ve yükselen gıda fiyatları haklı olarak birçok ülkede huzursuzluğa ve halk isyanlarına yol açmıştır. Dolayısıyla küresel krizin nedenlerinin anlaşılmasına yönelik bir çalışma ileriye dönük önemli bir konu haline gelmiştir. IMF, DB, DTÖ ve Uluslararası Ödemeler Bankası gibi küresel finans kurumlarının dünya ekonomisine yön veriyor olmaları dolayısıyla bu kurumların kriz algıları, değerlendirmeleri ve dolayısıyla çözüm reçeteleri ekonomistler için önemlidir. Doğru tedavi için doğru teşhis gerekir anlayışı tıpta olduğu kadar ekonomi içinde doğrudur. Bu çalışmada adı geçen finans kuruluşlarının, önemli ekonomistlerin ve bazı Marksist ekonomistlerin krizin nedenlerine ilişkin çeşitlilik gösteren teşhisleri karşılaştırmalı olarak ele alınmış ve çözüm reçetesinin ortaya konabilmesine zemin oluşturacak bir çalışma amaçlanmıştır. Name Surname : Sedat Demir Field : Economics Programme : Economics (English Medium) Supervisor : Prof. Dr. Mustafa Hayri Kozanoğlu Degree Awarded and Date : MA - June 2011 Current Financial Crisis, Crisis Theories, Causes of the Crisis ABSTRACT CURRENT FINANCIAL CRISIS THROUGH THE PERSPECTIVES OF INTERNATIONAL FINANCIAL ORGANIZATIONS The global crisis that gave its signals in August 2007 and was perceived its seriousness with the collapse of Lehman Brothers in 2008 had effected whole world economies through the finance markets and had became the competency of the dominant ideologies and ideologists open to debate. The crisis dragged a lot of companies into the bankruptcy that result in millions of people to be out of work. This was followed by the process of unrest and rebellion in many countries due to the poverty and increase in food prices. Therefore, a study aimed at understanding the causes of the global crisis has become an important and prudential issue. IMF, WB, WTO and Bank of International Settlements are global financial institutions shaping world economy, perceptions, assessments so the recipes of these institutions are really important for economists. Perception that right diagnosis required for the right treatment is valid for economy as well as in medicine. In this study, aforementioned financial institutions, important economists and Marxist economists’ diagnosis varied about the causes of the crisis are addressed in a comparative manner and a study that can form a basis for proposing a recipe is aimed.
Keywords: Ekonomik Kriz; Kriz Teorileri; Küresel Mali Kriz