Miras payının devri sözleşmesi - Çalışkan Demir, Büşra (My University, 2023)
Mirasbırakanın ölümü ile miras kendiliğinden açılır ve geride birden fazla mirasçı bulunması durumunda mirasçılar arasında miras ortaklığı meydana gelir. Bir elbirliği ortaklığı olan miras ortaklığı tasfiyeye yönelik geçici bir ortaklık olması ve üyelerinin iradeleri dışında oluşması gibi özellikleri dolayısıyla diğer elbirliği ortaklıklardan ayrılmaktadır. Kanun koyucu; mirasçının güncel ekonomik ihtiyaçlarını gözeterek bir elbirliği ortaklık olan miras ortaklığında elbirliği ortaklıkların katı kurallarını esnetme yoluna gitmiş ve miras payının devrini mümkün kılmıştır. TMK md.677 hükmü ile açılmış bir terekedeki miras payının tamamı veya bir kısmı mirasbırakanın bir diğer mirasçısı veya üçüncü kişiye devredilebilir. TMK md.678 ile ise henüz mirasbırakan hayattayken muhtemel miras payının devri mümkün hale gelmiştir. Kanunda yalnızca iki madde halinde düzenlenen bu kurum; miras hukuku, borçlar hukuku ve eşya hukuku kuralları ile okunması gereken ve pek çok sorunu bünyesinde barındıran bir kurumdur. Tezde yalnızca miras açıldıktan sonraki dönemde yapılan miras payının devri sözleşmeleri incelenecek olup miras açılmadan önce yapılan devir sözleşmeleri benzer kurumlarla karşılaştırma bölümünde ve sınırlı olarak değerlendirilecektir. Özellikle dar ve geniş anlamda miras payı kavramlarından anlaşılması gereken ortaya konularak sözleşme konusunun tespiti ve hukuki nitelik tartışmalarına yer verilen bu tezde, miras payının devri sözleşmeleri, geçerlilik koşulları ve hükümleriyle bir bütün olarak ele alınacaktır.

When the death of a legator occurs, a heritage is opened automatically and if there are more than one inheritor, community of heirs occurs between the inheritors. Even if the community of heirs is a co-ownership, it differs itself from other co-ownerships because it occurs without the will of the persons and it is temporary. Legislator, by taking the financial needs of the inheritors into consideration, has bent the strict rules of co-ownerships and allowed also the transfer of the pourparty to 3rd persons. According to TMK md.677, all of or a part of pourparty can be transferred to an another inheritor or to a 3rd person. With TMK md.678, it became possible to transfer the pourparty even when the legator is still alive. This institution is regulated under 2 topics in law and has to be studied together with law on successions, obligations law and also with law of property where the topic contains a lot of problems inside. In this thesis, only the transfer of the inheritance agreements that were made after the opening of the inheritance will be inspected. The agreements that were made before the opening of the inheritance, will be analysed in a limited way in the comparison section with similar institutions. The transfer of the pourparty agreements will be examined as a whole together with is legal natüre, the conditions for validity and provisions.
Keywords: co-ownership; community of heirs; Contracts to make wills; elbirliği mülkiyeti; Inheritance and succession; miras ortaklığı; Miras payı; miras payının devri; Miras sözleşmeleri; Pourparty; transfer of pourparty; Turkey; Türkiye; Veraset ve intikal