Blockchain tabanlı bir varlık yönetim sisteminin tasarlanması - Abacı, İsmet (My University, 2024)
Geleneksel olarak sahiplik kanıtı kâğıt üzerinde olan sektörlerin, özellikle gayrimenkul sektörünün, hızla artan işlem hacmi ve dijital dönüşümle birlikte, dijital varlıklar ve blok zinciri teknolojileri kullanılarak daha şeffaf, güvenli ve verimli bir hale gelmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu yeni yaklaşım, gayrimenkul sahipliğinin dijital ortamda aktarılması ile yatırımcıların gayrimenkul varlıklarına daha kolay ve hızlı erişim sağlamalarına olanak sağlayabilir. Non-Fungible Tokens (NFT'ler) ve onların daha özeleştirilmiş karşılığı olan Fractional Non-Fungible Tokens (F-NFT'ler) gibi yeniliklerin ortaya çıkmasına yol açmıştır. F-NFT'ler, varlıkların kesirli mülkiyetini sağlayarak, NFT'lerin güvenli ve şeffaf özelliklerini gayrimenkul uygulamaları için gerekli olan likidite ve demokratik yönetimle birleştirebilir. Bu çalışmada, F-NFT'leri dijital senetler olarak kullanarak ortak mülkiyeti doğrulayan ve böylece yönetişimi iyileştirip varlık yönetimini demokratikleştiren bir sistem önermektedir. Önerilen çerçeve, blok zincir teknolojisini, akıllı sözleşmeleri ve merkezi olmayan otonom organizasyonları (DAO'lar) entegre ederek, geleneksel gayrimenkul sistemlerinin yüksek giriş engelleri, likidite eksikliği ve karmaşık yönetişim mekanizmaları gibi verimsizliklerini ele almaktadır. F-NFT'lerin kapsamlı teorik ve pratik uygulamasını sağlayarak, çalışmamız geleneksel mülkiyet modellerinin verimsizliklerini vurgulamakta ve gayrimenkul işlemlerinde yenilikçi bir değişim sunmaktadır. Çalışma, sistem içindeki karmaşık süreçleri ve etkileşimleri aydınlatan ve yaklaşımımızın otomatik, şeffaf ve verimli doğasını vurgulayan yenilikçi dizilim ve sınıf diyagramlarının kullanımı ile öne çıkmaktadır. Bu diyagramlar, gayrimenkul varlıklarının ihraç edilmesi ve parçalanması, F-NFT'lerin dağıtımı, mülkiyetle ilgili kararların yönetimi ve kira işlemlerinin yürütülmesinde hükümet, akıllı sözleşmeler ve mülk sahipleri gibi kilit aktörlerin rollerini göstemektedir. Bulgular, F-NFT'lerin gayrimenkul yatırımlarına erişimi demokratikleştirebileceğini, likiditeyi artırabileceğini ve daha kapsayıcı yönetişim mekanizmalarını kolaylaştırarak merkezi olmayan ve verimli bir gayrimenkul piyasasının yolunu açabileceğini önermektedir. Ancak, düzenleyici çerçevelerin oluşturulması ve likidite mekanizmalarının iyileştirilmesi konularında zorluklar devam etmektedir. Gelecek araştırmalar, F-NFT'leri geleneksel pazarlarla entegre etmeye, güçlü ikincil pazarlar geliştirmeye ve dijitalleşmiş, merkezi olmayan bir gayrimenkul ortamının potansiyelini tam olarak gerçekleştirmek için yenilikçi kullanım durumlarını araştırmaya odaklanacaktır. Bu çalışma, tek varlık sahipliğinden işbirlikçi ve dijitalleşmiş bir yaklaşıma geçişi önererek, gayrimenkul yatırımlarının erişilebilir, adil ve blok zincir teknolojisinin yenilikleriyle yönetildiği bir geleceğin temelini atmaktadır.

Traditionally, industries where proof of ownership was on paper, especially the real estate sector, have inevitably become more transparent, secure, and efficient using digital assets and blockchain technologies due to rapidly increasing transaction volumes and digital transformation. This new approach can enable investors to access real estate assets more easily and quickly by transferring real estate ownership to the digital environment. It has led to the emergence of innovations such as Non-Fungible Tokens (NFTs) and their more inclusive counterpart, Fractional Non-Fungible Tokens (FNFTs). F-NFTs enable fractional ownership of assets, combining the secure and transparent features of NFTs with the liquidity and democratic governance required for real estate applications. This paper proposes a system that uses F-NFTs as digital promissory notes to validate co-ownership, thereby improving governance and democratizing asset management. By integrating blockchain technology, smart contracts, and decentralized autonomous organizations (DAOs), our proposed framework addresses the inefficiencies of traditional real estate systems such as high entry barriers, lack of liquidity, and cumbersome governance mechanisms. By providing a comprehensive theoretical and practical application of F-NFTs, our study highlights the inefficiencies of traditional ownership models and presents an innovative shift in real estate transactions. The study stands out for its innovative use of sequence and class diagrams, which illuminate the complex processes and interactions within the system and highlight the automated, transparent and efficient nature of our approach. These diagrams illustrate the roles of key actors such as government, smart contracts and property owners in the issuance and disintegration of real estate assets, the distribution of F-NFTs, the management of property-related decisions and the execution of lease transactions. The findings suggest that F-NFTs can democratize access to real estate investments, increase liquidity and facilitate more inclusive governance mechanisms, paving the way for a decentralized and efficient property market. However, challenges remain, particularly in establishing regulatory frameworks and improving mechanisms. Future research will focus on integrating F-NFTs with traditional markets, developing strong secondary markets and exploring innovative use cases to fully realize the potential of a digitized, decentralized real estate environment. This study proposes a shift from single asset ownership to a collaborative and digitized approach, setting the stage for a future where real estate investments are accessible, fair and managed through the innovation of blockchain technology.
Blockchain tabanlı bir varlık yönetim sisteminin tasarlanması
Keywords: Akıllı Sözleşmeler; Artificial intelligence; Blockchains (Databases); Blok zincirleri (Veritabanları); Blokzincir; Decentralized Finance; Decision making; Defi; Defi Blockchain; Digital Assets; Dijital Varlıklar; Karar verme; Merkeziyetsiz Finans; Smart Contracts; Strategic planning; Stratejik planlama; Yapay zeka