Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat - Başoğlu, Gülay (My University, 2025)
Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat Ceza muhakemesi hukukunda asıl amaç maddi gerçeğe ulaşmak olup bu amaca ulaşırken kamu yararı adına koruma tedbirlerine başvurulması mümkündür. Koruma tedbirlerinin uygulanmasıyla başta kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı olmak üzere bireylerin temel hak ve özgürlüklerine müdahale edilmekte ve bunun sonucunda bireyler maddi ve manevi zarara uğrayabilmektedir. Hukuk devleti, tüm eylem ve işlemleri hukuka uygun olan ve hukuku tüm devlet organlarına egemen kılan devlet olmasının yanında, aksi durumda sorumluluğu kabul eden ve bu sorumluluğun gereğini yerine getiren devlettir. Hukuk devleti ilkesi gereğince devletin, bireylerin zararlarını karşılaması gerekmektedir. Tez çalışması kapsamında birinci bölümünde koruma tedbirleri ve tazminat kavramı, koruma tedbirleri nedeniyle tazminat davalarının tarihsel gelişimi, koruma tedbirlerinin özellikleri, tazminat istenebilecek koruma tedbirleri, ikinci bölümünde tazminat nedenleri, tazminat başvurusu, yargılama usulü ve tazminatın kapsamı, tazminat istenemeyecek haller ve tazminatın geri alınması ve rücu konuları incelenmiştir. Bu çalışmada; Ceza Muhakemesi Kanununun 141 ve devamı maddelerinin uygulamadaki karşılığı ile meydana getirdiği sorunların izahı amaçlanmaktadır. Kanunda yer almayan ancak içtihatlarla getirilen bazı düzenlemelere de yer verilmiş olup, tez konusu başta Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları olmak üzere güncel içtihatlar bağlamında ele alınmıştır.

Compensation for protective measures The main goal in criminal procedure law is to reach the material truth, and while achieving this goal, it is possible to take protective measures in the name of the public interest. With the implementation of protection measures, the fundamental rights and freedoms of individuals, especially the right to personal freedom and security, are interfered with, and as a result, inviduals may suffer material and moral damage. The state of law is a state where all actions and transactions are in accordance with the law and which makes the law dominant over all state organs, as well as a state that accepts responsibility and fulfills the requirements of this responsibility. In accordance with the principle of the rule of law, the state must compensate individuals for their damages. Within the scope of the thesis study, in the first part, the concept of protection measures and compensation, the historical development of compensation cases due to protection measures, the characteristics of protection measures, protection measures for which compensation can be requested, in the second part, the reasons for compensation, application for compensation, trial procedure and scope of compensation, situations in which compensation cannot be claimed, withdrawal of compensation and recource issues are examined. In this study; It is aimed to explain the practical equivalents of Article 141 and subsequent articles of the Code of Criminal Procedure and the problems they cause.
Compensation for protective measures
Keywords: Adil Yargılanma Hakkı; Capture; Ceza hukuku; Ceza muhakemesi; Ceza Muhakemesi Hukuku; Compensation; Criminal law; Criminal procedure; Detention; Haksızlık Criminal Procedure Law; İnjustice; Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği Hakkı; Koruma Tedbirleri; Protection Measures; Right to Fair Trial; Right to Personal Freedom and Security; Tazminat; Turkey; Tutuklama; Türkiye; Yakalama