İkna edici mesaj stratejisi açısından Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan kamu spotlarında duygusal çekiciliğin rolü - Aydın, Yusuf (My University, 2021)
Bireylerin sağlığını, sosyal gelişimini, güvenliğini ve toplumsal refahını konu alan kamu spotları, dünyada ve ülkemizde iletişim araçlarıyla birlikte bilgilendirmek, uyarmak ve bilinçlendirmek için yapılan kısa filmler olarak dikkat çekmektedir. Kamu spotları hedef kitleye ulaşmak için ikna edici mesaj stratejilerini ve çekicilikleri kullanmaktadır. Bu bağlamda Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan kamu spotlarında ikna edici mesaj stratejileri ve mesaj stratejisi olarak kullanılan duygusal çekiciliklere ilişkin çıkarımda bulunmak, değerlendirme yapabilmek bu çalışmada öncelikli amaçtır. Bu çalışmada Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayınlamış olduğu kamu spotlarının içerdiği ikna edici mesaj stratejileri ve duygusal çekicilikler çerçevesinde, bilinmeyen sosyal gerçeğe ilişkin birtakım çıkarımların ortaya konulması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda hedef kitleyi etkilemenin zor olduğu bu günlerde, kamu spotlarında kullanılan çekicilik türünün iknaya yönelik oluşturulacak mesaj stratejisi bakımından önemi artmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarına, kamunun paydaşlarına ait maddi, manevi tüm olanakların daha verimli kullanılması adına doğru stratejilerin belirlenmesi, kamu spotu hazırlanacak konuların biçimsel farklılıklarına göre hareket edilmesi bu çalışma kapsamında incelenecektir.İkna edici mesaj stratejileri ve çekicilik konularında literatürde farklı disiplinlere ait çeşitli çalışmaların yapıldığı görülmektedir. Bu çalışmalar genellikle siyasal reklamcılık, sağlık iletişimi, kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet gibi konulara odaklanmakta ve ikna edici mesaj stratejisi olarak korku çekiciliğini incelemektedir. Bu anlamda Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayınlamış olduğu kamu spotlarına yönelik literatürde bir eksikliğin varlığı, bu çalışmanın oluşturulmasında etkili olmuştur. Son zamanlarda sıkça karşılaştığımız kamu spotlarında duygusal çekiciliğin kullanımı, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan kamu spotlarında da tercih edilmektedir. Dolayısıyla Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan kamu spotlarında doğru mesaj stratejisinin oluşturulması ve belirlenen hedef kitlelere ulaşılması bu çalışma kapsamında ele alınmıştır.Çalışmanın teorik bölümleri incelenirken kaynak tarama yöntemi kullanılacaktır. Araştırmanın amaç ve konusu değerlendirildiğinde ise, içerik analizi yönteminin kullanılmasının uygun olacağı düşünülmektedir. Sosyal bilimlerdeki bilimsel çalışmalarda sıkça kullanılan bir yöntem olan içerik analizi yönteminde, içeriğin sınırlandırılması ve analizi yapılacak içeriğin net bir şekilde ortaya konulması gerekmektedir. Bu kapsamda, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün son beş yıl içinde yayınlamış olduğu kamu spotlarındaki ikna edici iletici mesaj stratejileri ve duygusal çekiciliğin ne şekilde kullanıldığı, bu çalışmada incelenecektir.

Public spots on the health, social development, safety and social well-being of individuals stand out as short films made to inform, stimulate and raise awareness with the means of communication in the world and in our country. Public spots use persuasive message strategies and appeal to reach the target audience. In this context, the primary objective in this study is to make inferences about the persuasive message strategies and emotional appeal used as message strategies in public spots prepared by the Directorate General of Security. In this study, it is aimed to put forward some conclusions about the unknown social reality within the framework of the convincing message strategies and emotional appeal of the public spots published by the Directorate General of Security. Accordingly, in these days when it is difficult to influence the target audience, the type of appeal used in public spots becomes more important in terms of the message strategy to be established for persuasion. In this study, determination of the right strategies in order to use all the material and spiritual opportunities of public institutions and organizations and the stakeholders of the public more efficiently and acting according to the formal differences of the subjects to be prepared in the public spot will be examined. In the literature, persuasive message strategies and appeal of various disciplines have been studied. These studies generally focus on issues such as political advertising, health communication, violence against women, domestic violence and examine the appeals of fear as a persuasive message strategy. In this sense, the lack of literature on public spots published by the Directorate General of Security was effective in the creation of this study. The use of emotional appeal in public spots, which we have frequently encountered recently, is also preferred in public spots published by the Directorate General of Security. Therefore, the establishment of the right message strategy in public spots prepared by the Directorate General of Security and reaching the target groups determined within the scope of this study. While scanning the theoretical parts of the study, source scanning method will be used. When the purpose and subject of the research are evaluated, it is considered that it is appropriate to use the content analysis method. In content analysis method, which is a method frequently used in scientific studies in social sciences, content should be limited and the content to be analyzed should be put forward clearly. In this context, the persuasive forward message strategies and the use of emotional appeal in public spots issued by the Directorate General of Security in the last five years will be examined in this study.
Keywords: DUYGUSAL ÇEKİCİLİKLER PUBLİC SERVİCE ANNOUNCEMENT; EMOTİONAL APPEAL; Halkla ilişkiler; KAMU SPOTLARI; Public relations