VAR yöntemi ile Türkiye’de para politikaları ve inşaat sektörünün etkileşiminin araştırılması - Deniz, Ümit (My University, 2000)
İnşaat istatistikleri incelendiğinde bu sektörün öncü karakter taşıdığı yani bu sektöre ait veriler diğer sektör değişkenlerine ait verilere öncelik ettikleri görülmektedir. Klasik dikotomi yani para sektörü reel sektör ayrımı geçerli mi? Bu inceleme çerçevesinde para ile ilgili değişkenlerin inşaat sektörü ile etkileşiminin nasıl olduğu bu tezde araştırılmıştır. İlk bölümde inşaat sektörü ile makro büyüklükler ele alınmıştır. İnşaat sektörünün GSMH'ya, istihdama, enflasyon sürecine, kamu gelirlerine etkisi kalitatif ve kantitatif olarak plan dönemlerinide içine katacak şekilde incelenmiştir.Bunun yanında inşaat sektörünün büyüklüğü finansal çerçevede de incelenmiştir. Bu bağlamda konunun kantitatif açıdan incelemeye alınması sırasıyla, çeşitli değişkenlerin öncesellik analizi ile birlikte Vektör Otoregresif (VAR) tekniğinin kullanılması ve buna bağlı olarak etki - tepki fonksiyonlarının incelenmesi şeklinde olmuştur. Her ne kadar VAR tekniği ateorik (teorisiz) modellemeye dayansa da çalışmada teorik yaklaşımlarda kullanılan değişkenler esas alınmıştır. Bu değişkenler içerisinden Granger durağanlık durumlarına ve nedensellik test sonuçları göre tercih yapılarak son model bazına ulaşılmıştır. Değişkenlerin logaritmaları alınarak modelde kullanılmıştır. Arttırılmış Dickey - Fuller testi ile durağanlıkları test edilmiştir.2 gecikme yapısına göre, inşaat sanayii, toptan eşya fiyatları, faiz ve geniş para arzı M2 sırasına göre VAR modeli kurulmuştur. Sonuç olarak inşaat sektörü para etkileşmesinde inşaat sektöründeki aktivitelerin önce geldiği reel sektörden parasal sektöre doğru bir akımın olduğu gerçek veriler incelendiğinde ortaya çıkmaktadır. Sonuç kısmını da ele aldığımızda bu araştırma - Vektör Hata Düzeltme (VEC) tekniği ile geliştirilebilinir, - İnşaat sektör verilerinde kaçak yapılaşma verilerinin yer alamdığı düşünülerek araştırma sonuçları bunları da dikkate alarak gözden geçirilebilinir. SUMARRY The aim of this thesis is to search the interaction of monetary policy and construction sector output in Turkey, using VAR methodology. Some variables are eliminated from the model after the causality test. The changes in the construction sector output precede changes in M2 or other way to say causation direction is output to M2. That means money endonegeous. IRF analysis demonstrates that the construction sector output has counter cycle effect on monetary aggregates.
Keywords: Türkiye-Para Politikası; Yapı Endüstrisi-Türkiye