Toplumsal denetim ve kontrol mekanizması olarak gözetim olgusu ve sosyal medyada kullanıcının kendini ifşa etmesi üzerine bir araştırma - Korkmazcan, Ferhat (My University, 2019)
Bu çalışmada, yeni iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte gözetim uygulamalarında meydana gelen değişimler ve bu değişimlerin toplumsal yapı ile yeni iletişim ortamları üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Toplumsal denetim ekseninde irdelenen gözetim olgusuna baktığımızda dışarıdan gelen baskı ve zorlamaya dayalı Panoptikon'daki denetim yerini bireysel rıza ve gönüllülüğe dayalı Sinoptikon ve Süperpanoptikon'a bırakmıştır. Yeni iletişim ortamlarında sosyal medya ile birlikte bireysel rıza ve gönüllülüğe dayalı gözetleme ve gözetlenme kavramlarının ele alındığı bu çalışmada özel alan ve kamusal alan kavramları karşılaştırılıp mahremiyet ihlali çerçevesinde tartışılmıştır. Bununla birlikte kullanıcıların paradoksal bir şekilde sosyal medyada özel hayatlarını ifşa etmeleri ve daha fazla görünme isteklerinin iktidarların iştahını kabartmış olduğuna ve de bu durumun iktidarların denetsel işlevini maskelediğine dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada, özellikle yoğun bir şekilde gözetime maruz kalan sosyal medya kullanıcılarının gözetim farkındalıkları ve bu bireylerin gözetime teslimiyetleri sınanmıştır.

In this study, changes in surveillance practices with the development of new communication technologies and their effects on social structure and new communication environments are discussed. When we view the phenomenon of oversight examined in the context of social supervision, Panopticon that is based on external pressure and coercion has been replaced by Sinopticon and Superopticon based on individual consent and volunteering. In new communication environments, with social media the concepts of surveillance and being surveillanced have been handled in this study by comparing the concepts of private sphere and public sphere in the discussion of privacy violation.However, it has been pointed out that the users' paradoxical disclosure of their private lives on social media and their desire to appear more have increased the appetite of the powers and this masked the supervisory function of the powers. In this study, the surveillance awareness of social media users who are exposed to surveillance and the surrender of these individuals to surveillance have been tested.
Keywords: Bilişim teknolojisi; Gazetecilik; Gözetim; Information technology; Journalism; Mahremiyet; Privacy; Social Control; Sosyal Medya; Surveillance; Toplumsal Denetim Social Media