Müzik öğretmenliği klasik gitar öğrencilerinin bireysel çalgı (gitar) performansı öz-yeterlik inançlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi - Ak, Özcan (My University, 2018)
Bu araştırmada, müzik öğretmenliği klasik gitar öğrencilerinin bireysel çalgı (gitar) performansı öz-yeterlik inançlarının cinsiyet, mezun olunan lise türü, öğrenim gördükleri üniversite, sınıf, klasik gitara başlama yaşı ve günlük klasik gitar çalışma süresi değişkenleri açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, 2017- 2018 eğitim-öğretim yılında, Türkiye genelindeki Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği sans programlarında öğrenim gören klasik gitar öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise (N=80) Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği sans programlarında öğrenim gören birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf klasik gitar öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma, yöntemi, içeriği ve amacı bakımından tarama modelinin kullanıldığı betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda, klasik gitar öğrencilerinin demografik özelliklerini belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu ve bireysel çalgı (gitar) performansı öz-yeterlik inanç düzeylerini saptamak için Girgin (2015) tarafından geliştirilen Çalgı Performansı Öz-yeterlik İnancı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin çözümlenmesi için SPSS 21 istatistik kullanılmıştır. Öğrencilerin demografik özelliklerini ortaya koymak için frekans ve yüzde dağılımları çıkarılmış, ölçeğin toplam puanları için, , ss, Shx değerleri saptanmıştır. Daha sonra öğrencilerin çalgı performansı öz-yeterlik inançlarının bağımsız değişkenlere göre değişip değişmediğini belirlemek için fark testleri kullanılmıştır. Bu çerçevede; üç ve daha fazla kategoriden oluşan değişkenler için non-parametrik Kruskal Wallis-H testi, sonucu anlamlı bulunan farklılıklarda, farklılıkların kaynaklarını belirlemek üzere non parametrik Mann Whitney U testi ve 2 kategorili değişkenler için ise yine non parametrik Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre, öğrencilerin bireysel çalgı (gitar) performansı öz-yeterlik inançlarının cinsiyet, öğrenim görülen üniversite, sınıf, klasik gitara başlama yaşı ve günlük klasik gitar çalışma süresi değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı, mezun olunan lise türü değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

This research aims to search musical teaching classic guitar students’ individual instrument performances of self-efficacy in terms of gender, the type of the high school graduated, the university having been studied, the age of starting playing the guitar and daily exercise hours of classic guitar. This research includes the students who have been studying in 2017-2018 academic year in Education Faculties Fine Arts Department Musical Teaching Undergraduate Program throughout Turkey. The research sample (N=80) is composed by the classic guitar students who have been studying on first, second, third and fourth grades on musical teaching of Education Faculties of Fine Arts Undergraduate Programmers on University of Abant İzzet Baysal University, Karadeniz Teknik University, Marmara Universty, Harran University, Ondokuz Mayıs University and Balıkesir University. The research is a descriptive survey model in terms of method, content and purpose. In accordance with this research’s purpose to determine demographic features of classic guitar students Personal Information Form improved by researcher and to determine individual instrument (guitar) performance self-efficacy levels Instrument Performance Self-Efficacy Belief Scale Girgin (2015) were used. To analyze data statistic program SPSS 21 was used. For the reason showing the demographic features of students frequency and percentage distribution are determined for the scale’s total points , ss, Shx rates are detected. Later, in order to determine student’s instrument performance self-efficacy beliefs change or not change according to independent variables, the difference tests were used. In this context, for variables which have three or more categories non paramedic Kruskal Wallis-H test, the differences which have meaningful results to determine resources of differences non paramedic Man Whitney U test and for variables with two categories non paramedic Man Whitney U test were used. The data gained at the end of the research it is understood that students’ individual instrument (guitar) performances self-efficacy beliefs change in a meaningful way in according to gender, university having been studied, class, the age of starting to play the guitar and daily exercise hours of classic guitar variables statically, but there isn’t a meaningful difference in terms of the high school graduated.
Keywords: Bireysel Çalgı; Eğitim ve öğretim; Gitar; Gitar Self-Efficacy; Guitar; Individual Instrument; Instruction and study; Methods; Metodlar; Music; Musical Teaching; Müzik; Müzik Öğretmenliği; Öz-yeterlik; Turkey; Türkiye