Dünya tatlı su rezervlerinin dağılımı - Sekin, Sefa (Marmara Coğrafya Dergisi, 1996)
510 Milyon km2 yüzölçüme sahip dünyanın 2/3'sini sular, 1/3'ini karalar kaplar. 361 milyon km2alan kaplayan suların % 2.5' i tatlı sulardan oluşmaktadır. Geri kalan % 97.5'i tattı olmayan sulardır. Tatlı suların da tamamı her an kullanıma hazır bulunmuyor. Bunun da 2/3'si kutuplarda ve yüksek dağlık alanlarda buz halinde kilitlidir. Düny anüfusunun hızla artmasına parelel olarak tatlı su ihtiyacı da her yıl 12.500 km3 artmaktadır. Oysa tatlı su alanları çevre kirlenmesi vb. nedenlerle sürekli daralmaktadır. O halde bugün için tatlı su kaynaklarının coğrafi dağılımı nasıldır?
Geographical distribution of freshwater supplies on the earth