Türkiye’de KİT’lerin mali ve idari denetimi - Arat, Tayfun (My University, 2004)
Çağımızda ülkeler, farklı ekonomik politikalar izleseler de milli geliri arttırmak ve tüketici gereksinimlerini en üst düzeyde karşılamak amacıyla ekonomiye çeşitli biçimlerde müdahalelerde bulunmakta ve KİT'lerin ortaya çıkış nedeni de bu düşünceden kaynaklanmaktadır. Gelirin çeşitli sosyal gruplar arasında yeniden dağıtılmasında, istihdamın bölgeler arasında ekonomik amaçlara en uygun biçimde yayılmasında Kamu İktisadi Teşebbüsleri önemli rol oynamaktadır. Bu çalışma ile genel olarak Türkiye'de Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nin mali, idari denetiminin işleyişi ve etkinliği belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak birtakım yolsuzluklara rağmen bilanço ve netice hesaplarının tasvip, yönetim kurullarının ise ibra edilmiş olması denetimin etkinsizliğini ve yapılması gereken düzenlemelerin olduğunu göstermiştir. Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nin denetim etkinsizliğinin nedenleri arasında yasalar, raporların güncelliği, devletle ilişkiler, personel, örgütlenme ve uygulama yöntemlerinde ortaya çıkan aksaklıklar yatmaktadır. Name and Surname: Tayfun ARAT Field: Finance Programme: Financial Economics Supervisor: Professor Dilek YILMAZCAN Tez Türü ve Tarihi: Master - June 2004 Public Economic Enterprises, Activitiy of Audit

ECONOMICAL AND ADMINISTRATIVE AUDIT OF PUBLIC ECONOMIC ENTERPRISES (PEE) IN TURKEY In our age, altought countries follow different politics to increase national income and to meet the consumers need at the highest level, they intervene economy in different manners and PEE's emerge as a consequence of this idea. PEE has a major role in redistributing income among different social groups and reflecting employement among regions in best way for economical purposes. The purpose of this study in general is to, identify the mechanism and efficiency of financial and administrtive audit PEE's in Turkey. At the end, altought there are some deficiencies, approval of balance sheet and profit and loss accounts, decleration of board of management stated the unefficiency and requirement in audit legislations. The reaon of unefficiency in audit may be summarized as laws, update of reports, relationships with state, personnel,organization and application methodologies.
Keywords: Kamu İktisadi Teşebbüsleri