Abdurrahman Halis Talabani ve Behçetül-Esrar Tercümesi adlı eseri - Ünsal, Hatice (My University, 2010)
Talabanî, Abdurrahman, Hâlisiyye ÖZET Kâdiriyye en önemli ve yaygın tarikatlardandır. Abdurrahman Hâlis Kâdiriyye Tarikatı Hâlisiyye kolunun kurucusudur. Şeyh Abdurrahman Talabanî Kerkûkî 1797-1858 yılları arasında yaşamıştır. Şattanûfî’nin Arapça olarak yazdığı Behcetü’l-esrar adlı eserini Abdurrahman Hâlis Türkçe’ye tercüme etmiştir. Behcetü’l-esrar Tercümesi Abdülkâdir Geylânî’nin menkıbelerini anlatır. Diğer iki eseri Kitâbu’l Meârif fî Şerh-i Mesnevî-i Şerif ve Divân’ıdır. İki eser birlikte basılmıştır. Abdurrahman Hâlis’in Behcetü’l-esrar adlı eserinin matbû nüshaları yaygındır. Ankara Milli Kütüphanede bir yazma nüshası da vardır. Şeyh Abdurrahman uzlaştırıcı kişiliği ile tanınmaktadır. Halisiyye şubesi bugün de Anadolu’da hayâtiyetini devam ettirmektedir. Talabanî, Abdurrahman, Khalisiyya

Qadiriyya is one of the most important and common religious orders. Abdurrahman Hâlis is the founder of Qadiriyya Sect’s Khalisiyya branch. Shiekh Abdurrahman Talabanî Kerkûkî lived between 1797 and 1858. Abdurrahman Hâlis translated Behcetü’l-esrar to Turkish which is written originally in Arabic by Şattanûfî. This translation tells Abdülkâdir Geylânî’s epics. Other two works of Shiekh Abdurrahman Talabanî Kerkûkî are Kitâbu’l Meârif fî Şerh-i Mesnevî-i Şerif and Divân. These two works were pressed together. Pressed copy of Abdurrahman Hâlis’s Behcetü’l-esrar are common. There is also a hand written copy in National Library in Ankara. Sheikh Abdurrahman is recognized with his conciliate personality. Hâlisiyye branch also lives today in Anatolia.
Keywords: Din; İslam Dini; Tasavvuf