Kamu diplomasisi ve mülteci ilişkileri Türkiye’nin mülteci ilişkilerinin uluslararası medya yansımaları - Köksoy, Ergün (My University, 2015)
Kamu diplomasisi, uluslararası ilişkiler alanında yaşanan küreselleşme süreciyle birlikte ülkeler ve toplumlar arasındaki ilişki ve iletişim biçimlerinin yeni formunu tanımlamaktadır. Bu ilişki biçimlerinden biri haline gelen, uluslararası işbirliği ve dayanışmayla çözülebilecek öncelikli konular arasında gösterilen, yarattığı sonuçlar itibariyle tüm ülkeleri ve toplumları etkileyen mültecilik konusu da kamu diplomasisi politikalarının bir parçası olarak kabul edilmektedir. Sığınmacıların ve mültecilerin hakları, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’yle güvence altına alınırken uluslararası toplumun bu insanların sorunlarının çözümünde rol ve sorumluluk üstlenmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bu yönüyle mülteci ilişkileri faaliyetleri, ülkelerin ve toplumların küresel sorumluluklarının ve uluslararası ilişkilerinin bir gereği olarak gösterilmektedir. Bu çalışmanın amacı ülkelerin yabancı halklarla etkileşimine katkı sağlayan, uluslararası sorumluluklarının bir parçası olan ve sonuçları itibariyle ülkelerin algılarını ve saygınlıklarını etkileyen mülteci ilişkilerinin, kamu diplomasisi politikalarıyla bağlantısını ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında Avrupa Birliği ülkelerinden İngiltere, Fransa ve Almanya’nın yüksek tirajlı gazeteleri arasında gösterilen “The Guardian”, “Le Monde” ve “Der Spiegel” gazetelerinin internet versiyonlarının üç aylık manşetleri ve haber içerikleri incelenecektir. Analizi yapılacak haber manşetleri ve içerikleri Türkiye ve Suriyeli mülteciler özelindeki haberleri kapsamaktadır. Çalışma sonucunda Türkiye’nin mültecilere yönelik gerçekleştirdiği çalışmaların uluslararası medya gündemine yansımaları kamu diplomasisi perspektifinden değerlendirilecek ve öneriler getirilecektir.
Public diplomacy and refugee relations reflections of Turkey’s refugees relations on the international media
Keywords: Kamu Diplomasisi, Mülteciler, Mülteci İlişkileri, Türkiye Mülteci İlişkileri, Uluslararası Medya