Aydınlatma sistemlerinde enerji verimliliğinin incelenmesi - Eser, Onur (My University, 2013)
AYDINLATMADA SİSTEMLERİNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN İNCELENMESİ Enerjiye olan ihtiyacın her geçen gün artmasına karşılık, dünyadaki enerji kaynakları her geçen gün azalmakta buda enerjinin değerini artırmaktadır. Elektrik enerjinin en çok kullanılan şekillerinden biri olan aydınlatmada da bu sebeplerle enerjinin verimli kullanılması gerekmektedir. Aydınlatmada enerjinin verimli kullanılması adına doğal ve yapay aydınlatma sistemleri komplike bir şekilde kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra aydınlatmaya etki eden her faktör göz önünde bulundurulmalıdır. Aydınlatılacak ortamın mimari yapısı, yerleşim düzeni, rengi (yansıtma faktörü), bakım faktörü iyi analiz edilmelidir. Doğru şekilde yapılan bir aydınlatma sayesinde çok yüksek oranlara varan tasarruflar sağlamamız mümkündür. Bu da daha az kaynak ile daha çok aydınlık elde etmemizi sağlar. Bu tez çalışmasında; aydınlatmaya etki eden faktörler incelenmiş ve bu faktörlerden bazılarının aydınlatmaya olan etkisi bilgisayar programında simule edilerek sonuçları analiz edilmiştir.

THE INVESTIGATION OF ENERGY EFFICIENCY AT LIGHTING SYSTEMS Even though the need for energy increases day by day, the energy sources of the world decrease each passing day, and this enhances the value of the energy. For these reasons, the energy needs to be used efficiently at lighting that is one of the most used styles of electric energy. Natural and artificial lighting systems should be used in a complex way in order to use energy efficiently at lighting. In addition, each factor affecting the lighting should be taken into consideration. The architecture, interior, color (reflectance factor), and maintenance factors of the environment to be lightened should be analyzed thoroughly. It is possible to make considerable savings thanks to a correct lighting, and this provides more lighting with fewer sources. In this thesis study, the factors affecting the lighting have been analyzed, and the effects of some of them to lighting have been simulated at a computer program and the results have been analyzed.
Keywords: Aydınlatma; Elektrik; Enerji Verimliliği