Karar ağacı analizi ile AB genişleme kriterlerinin değerlendirilmesi - Ulusoy, Gözde (My University, 2013)
Avrupa Birliği, C4.5 Algoritması, FP-Growth Algoritması ÖZET KARAR AĞACI ANALİZİ İLE AB GENİŞLEME KRİTERLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Avrupa Birliği 6 ülke tarafından kurulmuş olup altı genişleme aşamasına sahiptir. Bu genişleme aşamalarıyla üyelerin sayısı 6’dan 27’ye yükselmiştir. 17 Aralık 2004 tarihindeki Brüksel Zirvesi’nde Türkiye, AB üyeliği için belirtilen siyasal kriterleri yeterince karşıladığı belirtilmiştir. 3 Ekim 2005’de Türkiye müzakerelere başlamıştır. Bu tarih Tütkiye için bir dönüm noktasıdır. 2005 ve 2009 verileri tezde kullanılmıştır. 2005, Türkiye’nin müzakerelere başladığı yıldır ve 2008 küresel krizi öncesidir. 2009, 2008 küresel krizinden sonra etkileri ölçmek için seçilmiştir. Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin ekonomik ve sosyal durumları 15 değişkenle incelenmiştir. AB genişleme kriterleri snıflama tekniklerinden biri olan C4.5 karar ağacı algoritmasıyla incelenmiştir. Ayrıca, karar ağacı algoritmasının dallanma kriterlerinden yararlanarak Fp-Growth algoritması ile birliktelik kuralları oluşturulmuştur. Böylece AB genişleme kriterleri daha detaylı incelenmiştir. Key Words : European Union, C4.5 Algorithm, FP-Growth Algorithm

EVALUATION OF EU ENLARGEMENT CRITERIA USING DECISION TREE ANALYSIS The European Union was founded by 6 countries and has six enlargement phases. The number of members has increased from 6 to 27 with these enlargements. On 17 December 2004 the Brussels Summit, Turkey sufficiently fulfills the political criteria for EU membership indicated. On 3 October 2005, Turkey started negotiations. This date is a turning point for Turkey. 2005 and 2009 data were used in the thesis. 2005 is year which turkey started negotiations and before 2008 global economic crisis. 2009 year was chosen to determine after effects of 2008 global economic crisis. Social and economic status of Turkey and 27 European Union member country’s were examined with 15 variables. EU enlargement criteria were examined by C4.5 decision tree algorithm which is one of the techniques of classification. In addition, FP-Growth algorithm of association rules were determined by the criteria of branching of the decision tree algorithm. So the EU enlargement criteria are examined in more detail.
Keywords: Avrupa Birliği; Ekonometri; İstatistik; İstatistiksel karar; Türkiye; Veri Madenciliği