Anadolu'da Yeni Gün gazetesinde milli mücadele dönemi ekonomisi - Arsoy, Berna (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı, Milli Mücadele yıllarında Anadolu’da halkın ekonomik yaşantısına, dönemin ekonomi politikalarına ve dönem içinde tartışılan iktisat düşüncesine açıklık kazandırmaktır. “Anadolu’da Yeni Gün” Gazetesi, Milli Mücadele Dönemi ekonomisi ve iktisat düşüncesini yansıtan en önemli kaynaklardan biridir. Bu tez, “Anadolu’da Yeni Gün” ün Milli Mücadele Dönemi ekonomisi ve iktisat düşüncesini yansıtmakla kalmayıp aynı zamanda dönemin ekonomi politikalarını etkilediğini öne sürmektedir. “Anadolu’da Yeni Gün” yazarları dönemin iktisat düşüncesinin oluşumunda da etkili olmuştur. Bu bakımdan “Anadolu’da Yeni Gün” Gazetesi ile 1930’lu yıllarda Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomi politikaları üzerinde etkili olan “Kadro” Dergisi arasında bir benzerlik kurulmuştur. Milli Mücadele’nin, ilk kez Birinci Dünya Savaşı yıllarında uygulanmış olan milli iktisat düşüncesini ve uygulamalarını nasıl etkilediği de tezin temel sorularından biridir. Milli iktisat, Osmanlı’nın geleneksel iktisadi politikasının ve Tanzimat Dönemi politikalarının “liberal” fakat bir taraftan ekonomi içinde Türk-Müslüman unsurları en dezavantajlı konuma getiren uygulamalarına karşı bir anti-tez olarak geliştirilmiştir. Milli iktisat, Milli Mücadele’nin zaferle sonuçlanmasından sonra Cumhuriyet Döneminin ekonomi politikalarında da sürdürülmüştür.

The aim of this study is to clarify the economic conjuncture of the turkish National Struggle period through the economic thought, economic policies and economic life in Anatolia in those years. “Anadolu’da Yeni Gün” is one of the most important sources reflecting the economic situation and the economic thought of the National Struggle Period. This thesis argues that “Anadolu’da Yeni Gün” not only reflects the economic situation and economic thought of the National Struggle Period but it also affected the economic policies of the same period. The columnists of “Anadolu’da Yeni Gün” were also influential in the formation of economic thought of the period. In this respect, there is an analogy between “Kadro” movement, that affected the economic policy of the Republic of Turkey in 1930s and “Anadolu’da Yeni Gün”. One of the main questions of this thesis is how the National Struggle affected the national economic thought and national economic policies which were first applied in the First World War era. National economy thesis was developed as an anti-thesis against the Ottoman traditional economic policies and the liberal economic policies of the Tanzimat Period which made Turkish-Muslim elements the most disadvantaged group in the economy. After the victory of the National Struggle, the economic policies of the Republican Period were based on the national economy thesis.
Keywords: Anadolu’da Yeni Gün; Milli İktisat; Milli Mücadele; Milli Mücadele Dönemi Ekonomisi; National Economics; National Struggle; National Struggle Period Economy; Turkish Economic Thought; Türk İktisadi Düşüncesi