Kısa ve uzun mesafe koşucularının egzersiz öncesi ve sonrası lenfosit apoptozunun çoğalmasının değerlendirilmesi - Özel, Hakan (My University, 2017)
Amaç: Çalışmamızda uzun ve kısa mesafe koşucularında, egzersiz öncesi, sonrası lenfosit apoptozu ve lenfosit proliferasyonu değerleri farkı ile, egzersizin şiddetinin, şeklinin lenfosit apoptozu ve lenfosit proliferasyonu değerleri üzerindeki etkisi ile branşlar arasındaki farklar saptanmaya çalışılmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırmamıza 15-23 yaş arasında 19,23 ± 2,44 yaş ortalamasında 8 kısa ve 8 uzun mesafe koşucusu Pendik Belediyesi Çamlık Spor Tesisinde katılmıştır. Antrenman öncesi ve sonrası kan örneklerinin alınıp, analizi Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı, Çocuk İmmünoloji Laboratuvarında yapılmıştır.Microsoft Office 2007 Excell programına aktarılan veriler, SPSS 21 istatistiksel programında analiz edilmiş, analizde wilcoxon signed raks ve mann-whitney testten faydalanmıştır. Bulgular ve Sonuçlar:Kısa mesafe koşucularında lenfosit apoptozunda anlamlı fark bulunmazken (p>0,05), uzun mesafe koşucularında CD3+/ CD8+T hücre düzeyinde anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Kısa ve uzun mesafe koşucularında lenfosit proliferasyonunda anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Uzun mesafe koşucularında antrenman öncesi lenfosit değerleri antrenman sonrasında tüm koşucularda pozitife doğru yönelme gösterirken (17,02), kısa mesafe koşucularında da tüm koşucularda negatife doğru yönelme (-21,72) gözlemlenmiştir.İmmun fenotiplemede, kısa ve uzun mesafe koşucularında CD8+ T hücre ve NK hücrede (p<0,05) düzeyinde anlamlı fark bulunmuş olup, ek olarak uzun mesafe koşucularında B hücre düzeyindede (p<0,05) istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur.Kısa ve uzun mesafe koşucularının sonuçları karşılaştırıldığında, lenfosit apoptozu ve immun fentipleme düzeyinde iki grupta istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmezken (p>0,05), iki grupta lenfosit proliferasyonu yönünden (p<0,05) düzeyinde ileri düzeyde anlamlı fark bulunmuştur. ABSTRACTObject: In our study, we tried to determine the difference between lymphocyte apoptosis and lymphocyte proliferation values before and after exercise in long and short distance runners, and the effect of exercise severity on lymphocyte apoptosis and lymphocyte proliferation values and branches.Metarial and Method:Between 15-23 ages between 19-23 ± 2,44 years, 8 short and 8 long distance runners participated in Pendik Municipality Camlik Sports Facility.Pre- and post-training blood samples were taken and analyzed at Marmara University Medical Faculty Department of Child Health and Diseases, Child Allergy and Immunology Department, Child Immunology Laboratory.The data transferred to the Microsoft Office 2007 Excell program was analyzed in the SPSS 21 statistical program, using the wilcoxon signed raks and mann-whitney test in the analysis.Results and Conclusions: There was no significant difference in lymphocyte apoptosis in short distance runners (p> 0.05), but there was a significant difference in CD3+ / CD8+ T cell levels in long distance runners (p <0,05). There was a significant difference in lymphocyte proliferation in short and long distance runners (p <0.05). In long distance runners, pre-training lymphocytes showed positive trend towards all runners after training (17.02), while negative runners (-21,72) were observed in all runners in short distance runners.Significant differences were found in CD8+ T cell and NK cell (p <0,05) levels in short and long distance runners in immunophenotyping and additionally statistically significant difference was found in B cell level (p <0,05) in long distance runners.When the results of short and long distance runners were compared, there was no statistically significant difference between lymphocyte apoptosis and immunophenotyping levels in two groups (p> 0,05), and lymphocyte proliferation in two groups (p <0,05).
Keywords: Apoptosis; Apoptoz; Egzersiz; Exercise; Fizyolojik yönler; Koşma; Koşucu; Lenfosit; Lymphocyte; Proliferasyon Runner; Proliferation; Sağlığa etkisi; Spor