Tasarım ofislerinde farklı ışık ve renk kombinasyonlarının çalışanların psikolojisi ve performansı üzerindeki etkileri - Yıldırım, Şule (My University, 2024)
İç mekan tasarımında, insan fizyolojik ölçüleri, kullanıcı gereksinimleri, duygusal ve algısal boyutlar gibi pek çok etken bulunmaktadır. Mekan içinde bu bileşenler çeşitli roller üstlenmektedir. Kullanıcı, içinde bulunduğu mekan ile daima iletişim halindedir. Işık ve renk bu etkileşimde iki önemli faktördür ve birlikte değerlendirilmesi gerekir. Mekan renkleri çeşitli fizyolojik ve psikolojik etkilere sebep olurken ışığın niteliği bu etkiyi destekler. Ofis yapıları geçmişten günümüze değişim göstermiştir ve bu süreçte elde edilen tecrübeler mekan içindeki gereksinimleri ortaya koymuştur. Işık ve renk bahsedilen gereksinimleri etkileyen iki önemli kriterdir. Konfor ve memnuniyet sağlanarak fiziksel, psikolojik ihtiyaçların karşılanması; iş veriminin artmasına yönelik büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma tasarım ofislerinde ışık ve renk tercihlerinin kullanıcılar üzerindeki etkilerinin anket yöntemiyle değerlendirilmesini kapsamaktadır ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tez çalışmasının amaç ve kapsamı aktarılmıştır. Birinci bölümde iç mekan ve algı kavramlarının ilişkisi incelenmektedir. Birey ve mekan arasında oluşan algısal ilişkiyi meydana getiren faktörlerden bahsedilmektedir. İkinci bölümde mekan tasarımında ışık-renk ve aydınlatma kavramları ele alınmıştır. Mekan algısında ışık ve renk ilişkisinin önemine değinilmiş; kullanıcı üzerindeki fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik boyutundan bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ofis kavramı genel bir bakışta incelenip geçmişten günümüze ofis mekanlarının tarihsel gelişimine değinilmiş; ışık ve rengin ofis kullanıcıları üzerindeki etkileri aktarılmıştır. Dördüncü bölümde çalışmanın yöntemi açıklanarak tasarım ofisleri kapsamında gerçekleştirilen anket çalışmasına ait veriler grafikler ile incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise elde edilen bulgular değerlendirilmiştir.

There are many factors in interior design, such as human physiological measurements, user needs, emotional and perceptual dimensions. These components play various roles within the space. The user is always in communication with the space he is in. Light and color are two important factors in this interaction and must be evaluated together. While space colors cause various physiological and psychological effects, the quality of light supports this effect. Office structures have changed from past to present, and the experiences gained in this process have revealed the requirements in the space. Light and color are two important criteria that affect the mentioned requirements. Meeting physical and psychological needs by providing comfort and satisfaction is of great importance in increasing work efficiency. This study covers the evaluation of the effects of light and color preferences on users in design offices by survey method and consists of four parts. In the introduction section, the purpose and scope of the thesis study is explained. In the first chapter, the relationship between the concepts of interior space and perception is examined. The factors that create the perceptual relationship between the individual and the place are mentioned. In the second part, the concepts of light-color and lighting in space design are discussed. The importance of the relationship between light and color in the perception of space was mentioned; The physiological, psychological and sociological dimensions on the user are mentioned. In the third chapter, the concept of office is examined in a general overview and the historical development of office spaces from past to present is mentioned; The effects of light and color on office users are explained. In the fourth chapter, the method of the study is explained and the data from the survey conducted within the scope of design offices are examined with graphics. In the conclusion section, the findings were evaluated.
Effects of different light and color combinations on employees' psychology and performance in design offices
Keywords: Aydınlatma; Color in Interior; Design and construction; Human Psychology; Interior architecture; Işık; İç Mekanda Renk; İç mimari; İnsan Psikolojisi; İş Performansı Light; İşyeri dekorasyonu; İşyerleri; Lighting; Mekan Algısı; Office decoration; Office Design; Offices; Ofis Tasarımı; Perception of Space; Tasarım ve konstrüksiyon; Work Performance