Diş hekimliğinde estetik amaçlı girişimlerin etik boyutu - Kökdemir, Pertev (My University, 2003)
Estetik sözcüğü Grekçe 'aisthesis'den gelmektedir. Duyulur algı, duyum anlamındadır. Tarih boyunca, geçerli olan modaya ve alınan eğitime göre farklı özellikler değerli olarak benimsenmiştir. İnsanlar da sürekli olarak görünüşlerini güzelleştirmek için uğraşmışlar ve vücutlarının güzel olduğunu düşündükleri bölümlerini ön plana çıkarmaya çaba gösterirken, çirkin olduğunu düşündükleri kısımlarını elbiseleriyle, çeşitli takılarla, makyajla, saç şekilleriyle saklamaya, gizlemeye çalışmışlardır. Günümüzde dünyanın her yerinde cerrahlar ve dişhekimleri insanların görünüşlerini, yaşlanmış derileri veya fazla yağları alarak, yüz kemiklerinin yerlerini değiştirerek, dişleri porselenlerle kaplayarak, dudakları büyüterek ve benzeri operasyonlarla güzelleştirmeye çalışmaktadır. Dişhekimlerinin, tüm girişimlerde olduğu gibi, sadece estetik kaygılarla kliniklerine veya muayenehanelerine gelen hastalarına tedavi seçeneklerini sunarken, bu tedavi seçenekleri hakkında bilgi verirken ve gerekli girişimleri yaparken özerlik, aydınlatılmış onam, zarar vermeme, fayda ve adalet ilkelerini de göz önünde bulundurması gerekir. THE ETHICS OF AESTHETICAL OPERATIONS IN DENTISTRY

The word 'aesthetics' roots back to Greek word 'aisthesis' and it means 'sensuous perception'. The desired physical traits have diversified throughout history. Trends & popular lifestyles and educational background have great impact on the 'valued trait'. The human being who seeks out ways to look better, covers his less appealing parts with clothes, accessories, hair and make-up while leaving his attractive parts undressed. Dentists and surgeons all over the world, help the human kind to look better by moving the facial bones, removing the fat, pumping up the lips, covering up the teeth with porcelain... When giving information and offering dental solutions to their patients, dentists should keep in mind that dentistry also has an ethical side to it. The patients take decisions with aesthetical concerns but a dentist should regard the operation from a wider context and practice an ethical approach considering the principles of autonomy, informed consent, nonmaleficence, beneficence and justice.
Keywords: Cerrahi; Deontoloji; Diş hekimliği; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri