Halka açık şirketlerin nakit akışı esasına göre değerlendirilmesi - Aşçı, Aydan (My University, 2003)
Şirket değerlemesi, globalleşen dünyada ve Türkiye'de gittikçe önem kazanmaktadır. Sermaye piyasalarında halka açılacak şirketlerin gerçek değerlerinin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu tezin amacı, halka açılan şirketlerin nakit akışının esas alınarak değerinin tespiti ve buna bağlı olarak hisse senetleri değerlerinin belirlenmesidir. Çalışmada, Türkiye'de bir şirketin değeri, nakit akımı ve katsayılar yöntemi ile hesaplanmış ve birbirleri ile kıyaslanmıştır. Her iki yöntem ile bulunan şirket değeri karşılaştırıldığında, nakit akımı yöntemi ile daha yüksek bir şirket değeri elde eilmiştir. Bu farklılığın, nakit akımı yönteminde şirketin mali tablolarının, diğer yöntemde ise piyasa koşullarının dikkate alınmasından kaynaklandığı sonucuna varılmıştır. Araştırma sonucunda, şirket değerlemesinde; nakit akımı yönteminin uygun bir yöntem olmakla birlikte, gelişmekte olan ülkelerde halka arzda, nakit akımı yöntemi ile elde edilen değerin, gerçek potansiyel değer olarak kabul edilmekle birlikte katsayılar yöntemi ile elde edilen değerin kullanılmasının daha uygun oldugu sonucuna ulaşılmıştır.

Valuation is getting more and more important both in the globalizing world and Turkey. To fix the real value of the firms which will be openned to stock exchange is also important in the capital markets. The aim of this thesis is to determine the value of the firm based on the cash flows and to fix the real value of the shares. In this study, the value of a firm in Turkey has been calculated according to approaches of cash flow and relative valuation and results have been compared with each other. In this comparison, a higher value is found according to the cash flow approach. It is concluded that this difference is stemmed from; in cash flow approach, the financial statements and in other approach, the market conditions are considered. At the end of the study, we can summarize that, although cash flow approach is a suitable way in valuation, in develoing countries while a firm decided to go to public, the value which is found by the approach of cash flow is accepted as a potential value however, it is concluded that the value which is fixed by the relative valuation approach is more suitable.
Keywords: Borsa; Halka Açık Şirketler; Nakit Akışı; Sermaye Piyasası