Riske maruz değer modellemesinin hisse senedi endeklerine uygulanması - Ünlü, Özdem (My University, 2003)
Riske Maruz Değer son birkaç yıl içinde Avrupa ve ABD'de en çok kullanılan risk yönetim ve ölçüm araçlarından biri olmuştur. RMD modellerinin bu denli geniş ve çabuk bir kullanım alanı bulmasını başlıca iki nedene bağlayabiliriz. Öncelikle tek bir rakamla tüm portföy riskini ifade edebilmesi ve ikincil olarak bu rakamın bankaların piyasa riskleri karşısında tutmaları gereken sermayenin hesaplanmasına esas teşkil edecek olması. Bu çalışmanın amacı RMD'nın İMKB'de işlem gören şirketlerin meydana gelecek krizlere karşılık verdiği tepkiyi dikkate alarak portföyün oluşturulmasıdır. Çalışmamızın amacı , yakın gelecekte türlü varlıklara yoğun şekilde yatırım yapacağını tahmin ettiğimiz yatırım danışmanları ve portföy yöntecilerinin RMD yöntemini nasıl kullanabileceklerini amprik bir çalışmayla irdelemektir. Çalışmamız 3 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, menkul kıymet yatrımlarında risk faktörü incelenecek, riskin çeşitlerinden sistematik ve sistematik olmayan risk ve bunların bileşenleri ve risk yönetiminin temel bileşenlerinin neler olduğu anlatılmıştır. İkinci bölümde RMD'nın risk yönetimindeki yeri ve önemi , RMD hesaplamasında göz önünde tutulan parametreler incelenecektir. Ayrıca günümüzde kabul edilen RMD hesaplama yöntemleri ele alınacaktır. Bu hesaplama yöntemleri açıklanacak ve birbirleriyle karşılaştırılarak değerlendirme yapılacaktır. Üçüncü bölümde ise IMKB endeks değerleri ile IMKB'de işlem gören şirketlerin oluşturdukları sektörel endeks değerlerinin ani dalgalanmalar sonucunda maruz kaldıkları risk değerleri ölçülmeye çalışılmıştır. Value At Risk has been one of the most popular risk management and measurement tools in USA and Europe within the last few years. There are two main reasons behind VAR's enhancing reputation. First of all it defines the risks within the whole portfolio only with one number and secondly it provides the basis for the computation of the capital that banks should keep in order to avoid market risks. This thesis is intended to form a portfolio in which VAR is taken into consideration regarding ISE (ISTANBUL STOCK EXCHANGE)-quoted shares' reaction to possible crisis. Our study aims to instruct investment advisors and portfolio managers, who will be investing in various investment tools within the near future, about how they can put VAR into practice by means of an empirical case. In this thesis, there are three chapters. Chapter one outlines risk factor in investment of securities, types of risks such as systematic and non-systematic risks, their components and the general concepts of risk management. Chapter two, describes, role and importance of VAR in risk management and parameters within computation of VAR. Besides other VAR computation methods which are acknowledged today will also be studied. These methods will be evaluated via illustrations and comparisons. Chapter three, discusses measurement of risk values of sectoral ISE indexes and main ISE indexes, after abrupt fluctuations.
Keywords: Ekonometri