ARACI KURUMLARIN FİNANSAL PERFORMANSLARININ TOPSİS YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Tek başına ekonomiye yararlı olamayan küçük tasarrufların menkul kıymetlereyatırılarak büyük yatırımlara dönüşmesine imkân sağlayan sermayepiyasalarının ve dolayısıyla bu piyasalardaki aracı kurumların ülke ekonomisindeve finansal piyasalardaki önemi gittikçe artmaktadır. Çalışmada 2013-2016 yılları arasında Türk finans sektöründe faaliyet gösteren aracı kurumlaraait şirketlerin finansal performanslarının TOPSİS (Technique for OrderPreference by Similarity to Ideal Solution) yöntemleri ile değerlendirilmesiamaçlanmıştır. Söz konusu performans değerlemesinde Türk finans sektöründefaaliyet gösteren aracı kurumlara ait “cari oran, nakit oran, yabancı kaynakoranı ve öz kaynak oranı” girdi “net kar oranı” ise çıktı değişkeni olarakdeğerlendirmeye alınmıştır. Çalışmada 2013’de 95, 2014’de 85, 2015’de 74ve 2016’da 71 aracı kuruma ait veriler kullanılmıştır.

There is a growing importance of capital markets, particularly intermediary institutions since small savings that are invested in securities by transforming into large investments, are not often economically beneficial alone within country’s economy and financial markets. The study aims to evaluate the financial performances of the companies belonging to intermediary institutions operating in the Turkish financial sector between 2013-2016, through the TOPSIS method. In the mentioned performance evaluation, “current ratio, cash ratio, foreign source ratio and equity ratio” are examined ad input variables whereas “net profit ratio” belonging to the brokerage houses operating in the Turkish financial sector is taken as output variable.
ANALYZING THE FINANCIAL PERFORMANCE OF INTERMEDIARY INSTITUTIONS BY TOPSIS METHOD
Keywords: İşletme Finans; İktisat