Farklı kanal patları ile doldurulmuş dişlerde uygulanan değişik fiber post sistemlerinin bağlantı kuvvetlerine karşı direncinin in vitro olarak incelenmesi - Gündoğar, Mustafa (My University, 2011)
Farklı Kanal Patları ile Doldurulmuş Dişlere Uygulanan Değişik Fiber Post Sistemlerinin Bağlantı Kuvvetlerine Karşı Direncinin In Vitro Olarak İncelenmesi Bu araştırmada endodontik tedavide sıklıkla kullanılan rezin esaslı kanal patları ve ZOE esaslı Kerr patı ile doldurulmuş dişlere değişik fiber post sistemi uygulayarak dentine bağlanma kuvvetleri push-out testi ile incelenmiştir. Çalışmada 120 adet tek köklü üst santral çekilmiş dişler kullanılmıştır. Dişlerin kökleri 18 mm standart kök uzunluğu kalacak şekilde kurondan ayrılarak, kök kanalları Protaper tekniği ile genişletilmiştir. Dişler 4 ana gruba ayrılarak 30 luk gruplar halinde güta-perkanın lateral kondensasyon tekniği ile beraber dört farklı kanal patı (AH Plus, Kerr, Epiphany, Endorez) ile doldurulmuştur. 7 gün sonra, her gruba, 10 luk diş olmak üzere üç değişik fiber post sistemi (DT Light, Transluma, Everstick) Duolink rezin simanı ile uygulanmıştır. Post uygulanmış kökler akriliğe gömülerek, köklerin apikal kısmından 4 mm kanal dolgusu bırakılmak süreti ile (apikal, orta, kuronal) üç adet kesit alınmıştır. Alınan kesitlerdeki diş örneklerine push out testi uygulanmış ve elde edilen veriler istatistiksel olarak incelenmiştir. Ayrıca push out testi uygulanan her örnek stereomikroskop altında incelenerek kırık analizleri yapılmıştır. Çalışmamızdan elde edilen bulgulara göre, DT Light fiber post sistemi ile AH Plus kanal patı istatistiksel olarak en güçlü bağlanma kuvveti değerleri gösterirken (p<0.05), Transluma fiber post sistemi ile Kerr kanal patı istatistiksel olarak en zayıf bağlanma kuvveti göstermiştir (p<0.05). Everstick fiber post sisteminde ise, Endorez kanal dolgu patı istatistiksel olarak en güçlü bağlanma kuvveti değerleri göstermiştir (p<0.05). Kanal patı, fiber post, push-out testi, bağlanma kuvveti

The Effect of Different Root Canal Sealers on the Bond Strength of Different Fiber Post Systems In the present of this study, the effect of resin based sealers and eugenol based Kerr sealer on the bond strength of different fiber post systems were evaluated. One hundred and twenty maxillary anterior central extracted human teeth were used in this study. The roots were seperated and adjusted to 18 mm. The roots were instrumented by using Protaper rotary system. Specimens were randomly divided into four groups and obturated by using lateral condensation of gutta-percha with four different root canal sealers (AH Plus, Kerr, Epiphany, Endorez). After 7 days, teeth in each group (n=10) were received three different fiber posts systems (DT Light, Transluma, Everstick) with Duolink resin cement. Then, the roots were embedded in acrylic resin blocks. After this period, the specimens were sectioned in three slices (apical, middle, coronal). The push-out test was performed in a universal testing machine. All samples submitted push out test were examined under stereomicroscope. Data were submitted ANOVA and Tukey test. Teeth obturated with AH Plus and received DT Light fiber post system showed the highest bond strengths (p<0.05). Teeth obturated with Kerr pulp canal sealer and Transluma fiber post system showed the lowest bond strengths (p<0.05). Teeth obturated with Endorez and received Everstick fiber post system showed the highest bond strengths (p<0.05). Canal sealer, fiber post system, push out test, bond strength
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Ağız ve Diş Sağlığı_Hastalıklar