Hipotiroidi ve hipertiroidi oluşturulmuş sıçanlarda mesane mukozasının morfolojik olarak incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Tiroid hormonlarının mesane üzerindeki etkisine ait sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmaların birçoğu tiroid hormonunun mesane üzerine fizyolojik etkilerine aittir. Bizim çalışmamızda ise tiroid hormonlarının mesane epiteli üzerindeki etkisi ışık ve elektron mikroskobisi seviyesinde incelendi. Bu amaçla üç grup oluşturuldu: a) Kontrol grubu, b) Hipotirodi grubu, c) Hipertiroidi grubu. Deney sonunda alınan doku örnekleri ışık ve elektron mikroskopi için rutin histolojik takipten geçirildi. Işık mikroskopi düzeyinde tüm gruplarda düzenli epitel tabakası ve bu tabakanın üzerinde düzgün dağılımlı mukus gözlendi. Ultrastrüktürel seviyede ise hipertiroidi grubunda epitel hücreleri arasında açılmalar ve lamina propriada bulunan kapiller endotel hücrelerinde lümene doğru sitoplazmik uzantılar saptandı. Hipotiroidi grubunda ise epitel hücreleri arasındaki açılmalar çok belirgindi (gevşek epitelyum). Sonuç olarak tiroid işlev bozuklukları morfolojik çalışmamızda gösterdiğimiz doğrultuda gevşek epitel gelişmesine ve kollajen dağılımında değişikliklere yol açmaktadır. Ultrastrüktürel seviyede gözlenen epitel hücre açılmaları epitel geçirgenliğinde artışa ve sistite neden olabilir. Sebebi açıklanamayan alt üriner sistem semptomları varlığında tiroid disfonksiyonu akla getirilmeli ve aynı sebepten tiroid işlev bozukluklarında da alt üriner sistem semptomları iyi sorgulanmalıdır.

Introduction: There is limited number of studies related to the effects of thyroid hormones on urinary bladder. Most of these studies concern about the physiologic effect of those hormones on urinary bladder. We studied the epithelial morphology of bladder under the influence of thyroid hormones. Materials and methods: Three groups were set, a) Control group, b) Hypothyroidy group, c) Hyperthyroidy group. At the end of the experiment, tissues were obtained for routine histologic preparation both for light and electron microscopy. Results: Light microscopy revealed regular mucous disribution in hypothyroidy over lamina propria. Electron microscopy showed expansion of intercellular spaces severe in hypothyroidy and moderate in hyperthyroidy. Endothelial blebs protruding through endothelium into the capillary lumen was observed in hyperthyroidy group. Conclusions: As a result hypotyhroidy exerts serious morphologic effects on urinary bladder such as intercellular detachments in the epithelium and change in collagen distribution which may lead to cystitis. When lower urinary tract symptoms (LUTS) with unknown etiology are present, thyroid hormone disorders must be taken into consideration and for the same reason in cases of thyroid disorders, patients should be questioned about LUTS.
The morphologic evaluation of the mucosa of urinary bladder in hyperthyroid and hypothyroid state
Keywords: Mikroskopi; Genel ve Dahili Tıp; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Üroloji ve Nefroloji