The effects of resistance to change on political behavior in organizations - Gürel, Hakan (My University, 2006)
Bu çalışmanın amacı değişime gösterilen dirençle politik davranış arasındaki ilişkiyi analiz etmektir. Çalışmada değişime gösterilen direnç bağımsız değişken, politik davranış bağımlı değişken olarak kullanılmıştır. Bu ilişki göz önünde bulundurularak çalışmanın hipotezi “Değişime gösterilen direnç ile politik davranış arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır” şeklinde kurulmuştur. Bu hipotezi test etmek için değişime gösterilen direnç analiz edilmiş ve çalışanların gösterdiği politik davranış örnekleri belirlenmiştir. Sonuç olarak iki değişken arasındaki ilişki araştırılmıştır. Ayrıca, her iki değişkenin demografik değişkenlere göre analizi yapılmıştır. Araştırmanın modeli bağımsız değişken değişime direncin bağımlı değişken politik davranış üzerine etkisini belirtecek şekildedir. Model, faktör analizi yapıldıktan sonra alt boyutlar belirtilerek gösterilmiştir. Çalışmada toplam olarak 140 anket dağıtılmış ve 111 tanesi analiz edilebilecek şekilde geri gelmiştir. Çalışmaya katılan şirketler ve sivil toplum örgütleri Vatan Bilgisayar, TEM Eğitim Hizmetleri, Tekstil Bank ve Yalova Yerel Gündem 21’dir. Çalışmanın örneklem grubu 111 kişiden oluşmaktadır. Bunların 33’ü kadın, 78’i de erkeklerden oluşmaktadır. Bütün araştırma araçlarının güvenilirliği analiz edilmiştir. Demografik değişkenlerle bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için İlişkisiz Örneklemler T-Testi, Basit Korelasyon ve Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılmıştır. Ölçeklerin faktörlerinin belirlenmesinde Faktör Analizi ve Güvenilirlik Testi kullanılmıştır. Bağımlı ve bağımsız değişken arasındaki ilişkiyi belirlemek için Çoklu Regresyon yöntemi kullanılmıştır.

In this study, with inspiration taken from the related studies in literature, the relationship between resistance to change and political behavior is tried to be identified by conducting required statistical analysis of questionnaires applied to organizations which experienced change process recently. The aim of this study is to analyze the relationship between resistance to change and organizational politics. Resistance to change has employed as independent variable, whereas political behavior is dependent variable. Taking this relationship into account the hypothesis of the study has been formed as : “There is a positive relationship exists between resistance to change and political behavior”. To test the hypothesis, both resistance to change and political behavior has been analyzed, and their relationship with demographical factors has investigated. In this study, convenience sampling method was utilized. 140 questionnaires were distributed and 111 recollected back. In order to analyze the relationship between demographical variables and both independent and dependent variables some analyses have been employed. Those analysis were; Independent Sample T-Test, Simple Corelation, and One-Way Anova. In this study two scales were used: Change Resistance Scale and Upward Influence Scale. In specific, both factors of resistance to change have significant relationship with persuasion factor of political behavior, and purpose and participation factor resistance to change have significant relationship with bargaining factor of political behavior.
Keywords: Örgütsel Davranış