Orijinal ilaç, eşdeğer ilaç tartışmaları üzerine - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Orijinal ilaçlar, dünyanın birçok yerinde güçlü patent koruma yasalarıyla belirli bir süre korunmakta ve bu süre dolduktan sonra eşdeğer (jenerik) ilaçların üretilmesine izin verilmektedir. Eşdeğer ilaçlar orijinal ilaçların sadece farmasötik eşdeğeri değil, aynı zamanda biyoeşdeğeri de olması gerekir. Dünyada sağlık harcamalarını düşürmek isteyen ülkeler, eşdeğer ilaç kullanımıyla önemli oranlarda tasarruf sağlamaktadır. Çünkü Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) maliyeti olmayan eşdeğer ilaçlar, orijinal ürünün fiyatından ortalama %20-80 daha ucuzdurlar. Türkiyede eşdeğer ilaç kullanımı sayesinde 2004-2008 yılları arasında sağlık harcamalarında toplamda 3 milyar 879 milyon TLyi bulan tasarruf sağlandığı açıklanmıştır. Önümüzdeki dönemlerde genel sağlık sigortasının yürürlüğe girmesi ve dolayısıyla sağlık sisteminin nüfusun tümünü kapsaması planlandığından, orijinal ilaçlara göre daha ucuz olan eşdeğer ilaçların kullanılması, kamu sağlık harcamalarında tasarruf açısından avantaj sağlayacaktır. Klinik gözlemler ve araştırmalardan edindiğimiz izlenimlerimize göre, kanaatimiz odur ki, yasa, yönetmelik ve kurallara uygun, titiz ve denetimli üretilen eşdeğer ilaçlar, orijinal ilaçlar kadar etkilidirler. Ancak eşdeğer ilaç üreten çok az sayıdaki firmanın ürünleri ile ilgili -verilen teminatlara rağmen- zaman zaman klinisyenlerin kuşku duymalarını haklı çıkarabilecek klinik gözlemlerimiz de olmaktadır. Az sayıda da olsa bunun gibi güven sarsıcı durumların eşdeğer ilaç üreten firmanın ve yetkili kuruluşların sıkı denetimleri ve meslektaşlarımızın geribildirimleri sayesinde engellenebileceğine inanıyoruz.

The original drugs are protected by the world's most powerful patent protection laws for a certain period of time and sonar equivalent (generic) drugs may be manifactured at the end of the patent protection period. Generic drugs are not only pharmaceutical drugs equivalent to the original generic drugs, but they should also be bioequivalent. Countries who want to reduce health costs, may provide significant savings by using generics. Generic drugs are usually 20-80% cheaper than the originals. It has been announced that TL 3 billion 879 million was saved from the total health expenditures between the years 2004-2008 with the use of generics. Since it is planned that the general health insurance system will eventuate and therefore the health system will cover almost all the population, the use of generic drugs- which are much cheaper than the originals- will provide benefit in terms saving from the public health expenditures will provide advantages in terms of savings. According to the impression we have obtained from clinical practice and research data, we believe that the generics which are manifactured under control and cover the necessary rules, are as effective as the originals. On the other hand, limited clinical observations with some generics may justify the doubts of the clinicians. We believe that these doubts can be eliminated by the strict control conducted by the regulators in the light of feedback obtained from the clinicians.
On the debate of original drug versus generic drug
Keywords: Farmakoloji ve Eczacılık