Spor ve medya ilişkisinin spor bilimleri öğrencileri üzerindeki etkileri - Dindar, İpek (My University, 2019)
ÖZETAmaç: Bu çalışmayla; spor medyasının, düzenli fiziksel aktivite yapan, beden eğitimi ve spor üzerine akademik olarak eğitim gören ve bu alanlarda çalışacak olan bireyler üzerindeki etkilerini anket yardımıyla araştırarak memnuniyet boyutlarını ortaya koymak ve beklentilerini saptamak amaçlanmaktadır. Elde edilen bulguların medya kuruluşlarına aktarılarak beklentilerin karşılanması ve spor kültürünün yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak da hedeflenmektedir. Bu bağlamda; spor ile medya arasındaki ilişki ve bu ilişki hakkında öğrencilerin ne düşündükleri tezin ana konusunu oluşturmaktadır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak; Bahar Ünsal tarafından geliştirilip geçerlilik ve güvenilirliği kontrol edilmiş anket, araştırmanın örneklemini oluşturan 460 öğrenciye uygulanmıştır. Elde edilen veriler Microsoft Excel 2013 programında düzenlendikten sonra SPSS paket program kullanılarak analiz edilmiştir.Bulgular: Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar, niteliksel verilerin karşılaştırılmasında Pearson Chi-Square testi kullanılmıştır. Anlamlılık p<0,01 ve p<0,05 düzeylerinde değerlendirilmiştir. Sonuçlar: Spor medyası yayınlarının katılımcıları memnun etmediği, şiddeti körüklediği, amatör branşlara ve kadın sporculara çok az yer verildiği saptandı.

Objective: The aim of this study is to investigate the effects of sports media on individuals. With the help of a questionnaire on individuals who do regular physical activity, who are academically educated on physical education and sports and who will work in these fields, the study will reveal the dimensions of satisfaction and will determine their expectations. It is also aimed to contribute to the dissemination of sports culture by meeting the expectations by transferring the findings to the media organizations. In this context; the relationship between sports and media and students thoughts about this relationship is the main subject of the thesis.Materials and Method: General screening model was used in the study. As data collection tool, a survey developed by Bahar Ünsal was used and its validity and reliability was checked. The survey was applied to 460 students. The data were analyzed by using SPSS package program after editing in Microsoft Excel 2013 program. Findings: Descriptive statistical methods were used to evaluate the study data. Pearson Chi-Square test was adapted to compare qualitative data. Significance was evaluated at p <0.01 and p <0.05.Conclusions: It is determined that sports media publications does not satisfy the participants, incites violence, amateur branches. And it is also determined that women athletes were given very little space.
Keywords: Communication; İletişim; Kitle İletişimi Sports; Mass Communication; Media; Medya; Öğrenim ve öğretim; Spor; Spor Medyası; Sports; Sports Media; Study and teaching