İktisadi kalkınmaya katkı sağlayabilecek doğrudan yabancı yatırımları Kazakistan’a çekebilecek teşvikler - Rysbayev, Sabit (My University, 2009)
Küreselleşmenin hızlanması doğrudan yabancı yatırım hareketini de hızlandırmıştır. Günümüzde gelişmekte olan ülkeler tasarruf yetersizliği, döviz kıtlığı ve teknolojik yetersizliklerinden dolayı doğrudan yabancı yatırım çekmek istemektedir. Çünkü doğrudan yabancı yatırım bir ülkeye teknoloji, ödemeler dengesinde olumlu etkiler, istihdam etkisi gibi birçok avantajlar sağlayabilmektedir. Doğrudan yabancı yatırımların tamamına yakınını ulusötesi şirketler yapmaktadır. Gelişmekte olan ülkeler de her türlü vergi ve vergi dışı teşvikler uygulayarak ulusötesi şirketleri kendi ülkelerine çekmeye çalışmaktadır. Hatta bazı ülkelerin gün geçtikçe ekonomilerine katkılarını daha iyi anladıkları doğrudan yabancı yatırımları çekmek için rekabet yarışı içerisine girdiği görülmektedir. Kazakistan, zengin doğal kaynakları ve yabancı sermayenin ülkeye girmesi nedeniyle hızla gelişmektedir. Ülkenin merkezi planlama ekonomisinden piyasa ekonomisine geçiş süreci, bir taraftan ekonomide büyük gelişmeleri sağlamış, diğer taraftan doğrudan yabancı yatırımların artmasına neden olmuştur. Bu tezde Kazakistan’a yararı fazla olabilecek doğrudan yabancı yatırımları artırabilecek teşviklerin neler olduğu araştırılmıştır. Ayrıca tezde doğrudan yabancı yatırımlar sayesinde ekonomilerini kalkındıran ülkeler arasında karşılaştırmalara da yer verilmiştir. rudan Yabancı Yatırım, Kazakistan Ekonomisi, Gelişmekte Olan Ülkeler, Teşvikler.

Acceleration of globalization has directly influenced on increasing of foreign direct investment. Developing countries are disposed to attract foreign direct investment on account of their economical inadequacy and foreign exchange shortage. For the reason that, the foreign direct investment can provide the countries with technology, hold the balance of payments and increase employment. Almost all foreign direct investments are made by international companies. Developed countries attempt to draw international companies by applying various kinds of taxes and other incentives. Moreover, it seems some countries are more aware about the benefits of foreign direct investments and likely compete to receive majority of foreign direct investments. Kazakhstan is rapidly developing country due to its rich natural resoures and foreign capitals. The transition from planned economy to market economy has an impact on development of economics, on the other hand induces to improve foreign direct invetments in the country. Additionally, in the present thesis the benefits of foreign direct investments to the economy of Kazakhstan and ways of incentives to attract them are studied. Furthemore, comparison between economically developed countries due to foreign direct investments has been made. Key Words: Foreign Direct Investment, Economy of Kazakhstan, Developing Countries, İncentives.
Keywords: Ekonomi; Kazakistan_Ekonomik Kalkınma; Yabancı Yatırımlar