Gestasyonel Di̇abetes Melli̇tus Yaşam Tarzı Müdahaleleri̇ ile Önlenebi̇li̇r mi? - TOPUZOĞLU, AHMET; LÜLECİ, NİMET EMEL (My University, 2020)
Gestasyonel diyabetes mellitus(GDM) gebelik sırasında ortaya çıkan, kısa ve uzun vadede anne/yenidoğanda ciddi mortalite ve morbidite artışına neden olan önemli bir komplikasyondur. GDM prevalansı dünyada artan tip 2 Diabetes Mellitus ile paralel olarak artış göstermektedir. GDM nüksü de oldukça yaygın olarak (%40-73) bildirilmiş olup bu durum anne/fetüs/çocuk sağlığı risklerini daha da artırmaktadır. GDM için bilinen en önemli değiştirilebilir ve bağımsız risk faktörleri; gebelik öncesi fazla kilolu / obez olmak ve gebelik sırasında aşırı kilo almaktırLiteratürde prospektif kohort çalışmalarda, gebelik sırasında diyet, aktivite artışı ve çeşitli sağlıklı davranış stratejilerini içeren yaşam tarzı müdahaleler ile GDM riskinin azaltılabileceği bildirilmesine rağmen, bu konudaki randomize kontrollü çalışmalarda tutarsızlıklar vardır. Bazı araştırmalar bu tür müdahalelerin GDM'nin önlenmesinde etkili olduğunu, bazıları ise etkisi olmadığını bildirmiştir. GDM öyküsü olan kadınlarda doğum sonrası yaşam tarzı müdahalelerinin etkilerini inceleyen araştırmalar, uzun dönemde diyabet insidansının azaldığını ve kardiyovasküler hastalık risk faktörlerinde iyileşme olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, gebelik sırasında ve gebelik öncesi yaşam tarzı müdahalelerinin sonraki GDM üzerine etkileri henüz bilinmemektedir.Bundan sonraki süreçte, GDM'yi önlemek amacı tüm toplum için özellikle de adolesan kız çocukları ve üreme çağındaki kadınlar için optimal sağlıklı yaşam tarzı stratejisinin belirlenmesi ve toplumda benimsenerek yaygınlaşmasının sağlanmalıdır. Geliştirilecek halk sağlığı stratejisinin belirlenmesi için ise güçlü, iyi tasarlanmış randomize klinik çalışmalara ihtiyaç vardır

Gestational diabetes mellitus (GDM) is a significant complication that occurs during pregnancy and causes severe mortality and morbidity with short and long term health prob?lems in both mother and newborn. The prevalence of GDM is increasing in parallel with the increasing type 2 Diabetes Mel?litus worldwide. Recurrence of GDM is also widely reported in women (40-73%), which increases the risk of maternal/fetal / _x000D_ child health. Modifiable and independent risk factors for GDM include excess weight gain during maternal pregnancy, weight before pregnancy, and obesity._x000D_ Although it has been reported in the literature in prospe?ctive cohort studies, the risk of GDM can be reduced by lifesty?le interventions involving diet, increased activity, and various healthy behavior strategies during pregnancy, there are incon?sistencies in randomized controlled studies on this issue. Some studies have reported that such interventions effectively prevent GDM, while others have reported that they have no effect._x000D_ In women with a long-term history of GDM, studies in?vestigating the effects of postpartum lifestyle interventions have shown that the incidence of diabetes is reduced, and cardio?vascular disease risk factors improve. However, the effects of lifestyle interventions during pregnancy and before pregnancy on subsequent GDM are not yet known._x000D_ In the next process, in order to prevent GDM, an optimal _x000D_ healthy lifestyle strategy should be determined for the whole _x000D_ society, especially for adolescent girls and women of reprodu?ctive age. It should be ensured that it is adopted and expanded _x000D_ in society._x000D_
Can Gestational Diabetes Mellitus be Prevented by Life Style Interventions?