Dahiliye ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin ilaç uygulamalarına yönelik durum analizi - Ak, Duygu (My University, 2000)
DAHİLİYE VE YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN İLAÇ UYGULAMALARINA YÖNELİK DURUM ANALİZİ Hasta bakımında ilaç uygulamaları önemli bir yer tutmaktadır. Bu önemli görevin hemşirelerin sorumluluğu altında olması, hemşirelerin bir takım bilgi ve becerilere sahip olmalarını gerektirmektedir. Bu çalışma, araştırmanın yapılacağı ünitelerdeki hemşirelerin uyguladıkları ilaçlara ilişkin neler bildiklerini, uygulama kurallarına dikkat edip etmediklerini, ilaçların kontrendikasyonlarına ve yan etkilerine karşı duyarlı olup olmadıklarını saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Çalışmanın evrenini bir SSK Hastanesi, bir Devlet Hastanesi, bir Üniversite Hastanesi ve bir Özel Hastanede çalışan hemşireler , örneklemini de bu hastanelerde en çok ilaç uygulaması yapılan Yoğun Bakım Üniteleri ve Dahiliye Servislerinde çalışan, aynı zamanda araştırmaya katılmayı kabul eden hemşireler oluşturdu. Verilerin toplanmasında; literatür bilgisine dayalı olarak geliştirilen, hemşireleri tanıtıcı, çalışma yerleri ile ilgili özellikleri ve uyguladıkları ilacın özelliklerini içeren bir anket formu kullanıldı. Toplanan veriler yüzdelik, ortalama, standart sapma, X2 testi, t-testi, tek yönlü varyans analizi, iç tutarlılık katsayıları (Cronbach-Alfa tutarlılık katsayıları) ile değerlendirildi. Araştırmamızda, tüm özellikler ayrı ayrı değerlendirildiğinde (yaş, çalışma süresi,hastanenin türü, eğitim durumu, çalışılan servis) hemşireler arasında bilgi ve uygulama açısından anlamlı bir farklılık görülmedi. Sadece ilaç uygulamaları yönünden 20-25 yaş grubu (%82) hemşireler arasında, bilgi düzeyi yönünden ise 5-10 yıl arası çalışan (%54) hemşireler ile diğer gruplar arasında anlamlı bir fark görüldü.

THE ANALYSIS OF THE DRUG ADMINISTRATION FOR NURSES PRACTICING IN INTENSIVE CARE UNITS AND INTERNAL MEDICINE WARDS Administration of the medications to the patient is an important part of nursing practice. Because of this important responsibility, nurses must have enough knowledge about the medications they give to the patients. This was a descriptive study which was planned in order to determine what the nurses working in Internal Medicine Wards and Intensive Care Units know about the medication they administer, whether they take care about the rules of administration and whether they are really sensitive to the contraindications and side effects of the drugs. In this study, a sample from the nurses who are working in Internal Medicine Wards and Intensive Care Units in a state, university, social security and private hospital was chosen.. The data about the nurse medication knowledge status was collected by using a questionaire containing variables about descriptive properties of the nurses and the properties of the drug they administer. The collected data was analysed by using standart deviation test, mean, X2 test, t-test, univariant analysis and internal consistency coefficient. We did not observe any significant difference among the nurses in terms of age, experience, the type of the hospital and the type of the ward. However, we did observed a significant difference among the nurses aged between 20-25 in terms of knowledge and practice. We did also observed a significant difference in terms of scientific level among the nurses experienced between 6-10 years.
Keywords: HEMŞİRELİK,İÇ HASTALIKLARI