Cultural policy of the European Union and integration of Turkey - Atlan, Ebru (My University, 2010)
AVRUPA BİRLİĞİ KÜLTÜR POLİTİKASI VE TÜRKİYE’NİN ENTEGRASYONU “Kültür ve Sanat Faaliyetlerinin Birleştirici Rolü” 1999 Helsinki Zirvesi’nde Türkiye’ye adaylık statüsü verilmesiyle beraber Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki farklılıklar daha fazla önem kazanmıştır. Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin tam üyeliğe kabulü için hiç şüphesiz Türkiye’den yerine getirmesini beklediği bir takım siyasi ve ekonomik kriterler mevcuttur. Ancak pek çok aydının da üzerinde fikir birliği sağlamış olduğu gibi, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile bütünleşmesi önündeki engeller sadece siyasi ve ekonomik değil; aynı zamanda ve önemli ölçüde kültüreldir. Bu tezin amacı, Türkiye ile Avrupa Birliği’ni kültürel düzlemde inceleme altına alarak; her ikisi arasındaki farklılıkları ve benzerlikleri, bu kapsama giren tüm ülkelerin kültürlerinin eşsiz ve özgün doğalarına saygı ve takdiri muhafaza etmek suretiyle, ortaya koymaktadır. Bu süreçte, kültürlerin kendilerini inşa edilmiş önyargılardan özgürleştirerek, aralarında gerçekleşecek doğal çekim sürecinde birbirlerine yakınlaşmalarını sağlayacak bir zemin önerebilmek bu tezin en başlıca hedefidir. Bu bağlamda ‘kültür ve sanat’ faaliyetleri; kültürleri birleştirme, aralarındaki iletişimi arttırma ve Türkiye’ye hakiki ve sağlıklı bir bütünleşme yolu açma gayesinde en yüksek potansiyele haiz bir araç olarak görülmektedir. Bu bakış açısından yola çıkarak, 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti organizasyonu Türkiye için Avrupa ile bir adım daha yakınlaşmak, Türk kültürü üzerine yanlış algı ve yargıları düzeltmek ve Türkiye’nin Avrupa’ya tanıtımında mevcut eksiklikleri gidermek amacında önemli ve iyi değerlendirilmesi gereken bir fırsat olarak görülmektedir.

CULTURAL POLICY OF THE EUROPEAN UNION AND INTEGRATION OF TURKEY “The Unifying Role of Culture and Art Activities” Since Turkey acquired candidacy in 1999 Helsinki Summit, the question of ‘in what terms Turkey is different from the European Union countries’ has gained much attention. There are some certain political and economic standards that the European Union requires Turkey to meet in order to become a full member. Nevertheless, many scholars agree and argue that the basic obstacles against Turkey’s integration with the European Union are not only economical or political, but also rather cultural. This thesis aims to bring a closer look over Turkey vs. the European Union on the cultural ground and identify both the similarities and differences between them appreciating and respecting the uniqueness of each and every culture involved within this context. In doing so, it is the major goal of this thesis to suggest grounds where cultures can liberalize themselves from constructed prejudices and get closer to each other through a natural pace of attraction. ‘Culture and art’ activities in this perspective are observed to bear the highest potential to unite cultures, increase the interaction between them, and open the way for Turkey to a true and healthy integration. Towards this perspective, 2010 Istanbul European Capital of Culture organization is seen as a crucial opportunity for Turkey to efficiently take in order to get one step closer with Europe, overcome misperceptions and misjudgments about Turkish culture, and fill the gaps in promotion of Turkey in Europe.
Keywords: Avrupa Birliği_Türkiye; Kültür Politikası; Uluslararası İlişkiler