8 Haftalık Pliometrik Antrenmanın 13-15 Yaş Erkek Futbolcularda Sürat,Çeviklik ve Kuvvet Performansı Üzerine Etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 8 haftalık pliometrik antrenmanın 13-15 yaş grubu futbolcuların sürat, çeviklik ve altekstremite kuvveti üzerine etkisini belirleyebilmektir.Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, toplam 28 lisanslı futbolcu (Çalışma=14, Kontrol=14) gönüllü olarak katıldı. Her ikigrup, düzenli olarak haftada 3 gün futbol teknik ve taktik antrenmanlarını birlikte yaptı. Rutin antrenmanlara ek olarak,çalışma grubuna 8 hafta boyunca haftada 2 gün, günde 30-35dk’lık pliometrik antrenman programı uygulandı. Kontrolgrubu ise sadece rutin antrenman programına devam etti. Katılımcıların boy, kilo, beden kütle indeksi (BKI), sürat,çeviklik ve alt ekstremite kuvvetini test etmek için; 30m sürat, dikey sıçrama (DS, DSE), altıgen, 5-0-5, zig zag, T testi,durarak uzun atlama (DUA) testi ve bacak dinamometresi kullanıldı.Bulgular: Çalışma ve kontrol grubunun ön test değerleri karşılaştırıldığında iki grup arasında anlamlı fark bulunamadı(p>0,05). Gruplar kendi içinde karşılaştırıldığında, kontrol grubunun DSE ve DUA testi dışında her iki grubun son testdeğerlerinde anlamlı iyileşmeler tespit edildi (p<0,05). Her iki grubun son test değerleri karşılaştırıldığında ise gruplararasında istatistiksel açıdan anlamlı fark olduğu belirlendi (p<0,05).Sonuç: Çalışmamız sonucunda uygulanan pliometrik antrenmanın sporcularda belirlenen performans özellikleriniolumlu etkilediği ve performansın artışına katkı sağladığı ortaya konulmuş oldu. Sonuç olarak çocuklarda iyiprogramlanmış pliometrik antrenmanın rutin antrenman programına entegre edilerek kullanımının diğer kuvvetantrenmanlarına alternatif olacağı ve hızlı sonuçlar verebileceği kanaatine varıldı.Anahtar Kelimeler: Futbol; pliometrik egzersiz; kas kuvveti; güç; alt ekstremite.

Aim: The aim of this study was to determine the effect of 8-week plyometric training on sprint, agility and strength of lower limp in 13-15 age group soccer players. Material and Methods: A total of 28 certified players participated voluntarily in this study. Both groups took part in technical and tactical soccer training regularly for 3 days a week. In addition to routine training, the experimental group underwent plyometric training for 8 weeks, 2 day per week, with a 30-35-minute session. The control group continued only routine training program. In order to test participators’ height, weight, body mass index (BMI), speed, agility, and lower extremity strength; 30m sprint, vertical jump (CMJ, CMJA), hexagon, 5-0-5, zig zag, T test, standing broad jump (SBJ) test and leg dynamometer were used. Results: Comparing the pre-test variables of both groups, there was no significant difference (p>0.05). Comparing posttest results of both groups within themselves, significant improvements were found (p<0.05), except the CMJA and SBJ tests in the control group. When the post tests results of both groups compared, a significant difference was statistically determined (p<0.05). Conclusion: In the light of the findings of the present study, it has been proven that the applied plyometric training has positively affected the predetermined performance characteristics and has contributed to the improvement of the performance. Consequently, it has been decided that the usage of the routine program with the integration of well-programed plyometric training would be an alternative to other strength programs and would give faster results for children.
The Effect of 8-Week Plyometric Training on Speed, Agility and Strength Performance of 13- 15 Age Soccer Players