Lâlîzâde Abdülbâkî'nin Hediyyetü'l-müştâk isimli şerhi - Akkaya, Zeynep (My University, 2009)
Sarı Abdullah Efendi’nin Meslekü’l-Uşşâk adlı yüz beş beyitten müteşekkil kasîdesine, La’lîzâde Abdülbâki tarafından yapılan Hediyyetü’l-Müştâk adlı şerh çalışmamızın konusu olmuştur. Şerhte seyr ü sülûk yapanların hâlleri ifâde edilmiş, seyr ü sülûkte en yüksek makām sâhibi kabûl edilen Melâmîlerin husûsiyetleri üzerinde özenle durulmuştur. La’lîzâde, Melâmi büyüklerini zikrettiği ve kırk yedi beyitten oluşan bir zeyl de yazdığı bu kasîdenin şerhinde; ilim, amel, sohbet, halvet, kutup gibi çeşitli tasavvufî kavramları Melâmî bakış açısıyla açıklamıştır. Abdülbâkî, Sarı Abdullah Efendi, Hediyyetü’l-Müştâk, Melâmite.

The subject of our study is La’lîzâde Abdülbâki’s commentary Hediyyetü’l Müştak written for the ode Meslekü’l Uşşak composed of 500 couplets. In the commentary, the states of ‘progress on the spiritiual path’ are exposed and diligently focused on the features of Melamites who are regarded to hold a high degree in the ‘progress on the spiritiual path’. La’lizade in this commentary of the ode, in which he wrote a super commentary consisting of 47 couplets and mentioned the pioneers of Melamites, explains various sufi terms like knowledge, act, friendship, abstainment from a Melamite viewpoint. Abdülbâkî, Sarı Abdullah Efendi, Hediyyetü’l-Müştâk, Melamite
Keywords: İslam Dini; Tasavvuf